De la 1 aprilie intră în vigoare ultimul set de modificări (prin Ordonanță de Urgență) aduse la Legea Sănătății – schimbări care ar trebui să structureze ceea ce la nivelulministerului se dorește a fi reformarea sistemului.
Schimbările îi vizează pe toți actorii din sistem: pacientul, medicul, mecanimsul asigurărilor și infrastructura de sănătate.
Noul pachet de servicii medicale de bază aduce, în esenţă, câteva modificări: liste de aşteptare pentru internarea în spital, controale medicale de prevenţie efectuate la medicul de familie şi tratamentul în ambulatoriu ca alternativă la internare.
Alte exemple: gratuitate la anumite servicii stomatologice, care acum sunt contra cost, dar şi plata unor servicii (operaţia de cezariană, de exemplu) care acum sunt gratuite.
Un singur pericol poate fi sesizat acum, cu 40 de zile înainte ca măsurile să înceapă să producă efecte: gradul de pregătire al medicilor de familie, esenţiali acum în gestionarea relaţiei pacient-sistem, care vor prelua practic greul noilor modificări.
De cum vor putea aceştia să absoarbă şocul iniţial al modificărilor depinde succesul sau eşecul reformei sănătăţii.
În cele ce urmează, o prezentare structurată a modificărilor la Legea Sănătăţii:
Cum se modifică traseul pacientului în sistemul de sănătate
Statisticile interne ale Ministerului Sănătăţii arată o creştere constantă în ultimii 10 ani a numărului total al internărilor în spital.
Pe fondul majorării de la an la an a cheltuielilor cu spitalizarea, dar şi a constantelor suspiciuni de raportare falsă, pachetul de reformă al Ministerul Sănătăţii propune reducerea cheltuielilor din sistem prin:
În scurt timp, traseul ideal pe care îl va parcurge un pacient, în funcţie de afecţiunea de care suferă, va fi: medic de familie, ambulatoriu, spital.
Situaţia de urgenţă este exceptată de la acest traseu.
(Descărcaţi AICI lista excepţiilor de la traseu- afecţiuni care permit prezentarea direct la medical de specialitate)
Prevenţia este asigurată de medicul de familie. Legislaţia introduce conceptul de evaluare a stării de sănătate, care va fi decontată separate la Casa de Asigurări. Medicul de familie va trebui să acorde şi consultaţii periodice de evaluare, frecvenţa acestora fiind dată de încadrarea într-o anumită grupă de vârstă. Pentru anumite tipuri de afecţiuni, medicul de familie va acorda inclusiv consultaţii speciale.
Asistenţa în ambulatoriu este încurajată prin extinderea programului de lucru în ture. Tot în ambulatoriu se va acorda şi consultaţia de tip multi-disciplinar. Pacienţii care nu pot fi trataţi în acest sistem vor fi programaţi pentru internare. Rapiditatea internării se face în funcţie de:
(Descărcaţi AICI pachetul de servicii medicale acordate în ambulaoriul de specialitate, care conţine la final şi tarifele actelor terapeutice)
Noua legislaţie creşte lista programelor naţionale de sănătate, de la 17 la 21. De aceste programe vor beneficia toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.
Din lista acestor programe, cele destinate oncologiei, cardiologiei şi transplantul reprezintă o prioritate. Lista completă a programelor naţionale de sănătate:
(Descărcaţi AICI lista dispozitivelor medicale şi termenele se schimbare ale acestora)
Pacientul- noutăţi, reglementări
Începând cu 1 aprilie, asistenţa medicală se va acorda:
Există şi varianta care se adresează persoanelor neasigurate. E vorba de pachetul minimal, care cuprinde doar:
Pentru beneficiarii pachetelor minimale, serviciile de urgenţă sunt acordate gratuit până în momentul în care medical specialist consideră că acestea nu se mai justifică. Internarea poate continua numai dacă beneficiarul acoperă costurile de spitalizare.
Conform statisticilor CNAS, pachetul minimal va acoperi nevoile a circa 2 milioane de români, care nu sunt înregistraţi ca plătitori de asigurări de sănătate şi pentru care niciun angajator nu plăteşte vreo asigurare.
Pentru beneficiarii pachetului de bază, aceştia trec pe la medical de familie şi ajung la consultaţii sau tratament în ambulatoriu numai în baza unei trimiteri.
(Descărcaţi AICI tabelul tarifelor maximale pentru zi de spitalizare, pe secţie/compartiment)
Noile reglementări stabilesc niveluri de prioritate a accesului la consultaţii, în funcţie de problemele pacientului:
De rutină. Pacienţi stabili, care nu prezintă potenţial de deteriorare rapidă, sau afectare uşoară/moderată a statusului funcţional. Consultaţia se programează în interval de 3-6 luni.
Intermediar. Pentru situaţii clinice neameninţătoare de viaţă, dar cu orizont de timp limitat pentru ca intervenţia să prevină o deteriorare funcţională. Consultaţia se programează în intervalul1-3 luni.
Semiurgent. Pentru afecţiuni cu impact potenţial semnificativ al intervenţiei precoce de a salva viaţa sau de a preveni complicaţii severe. Consultaţia se programează în interval de 7-28 de zile.
Pachetul de bază, alte noutăţi:
(Descărcaţi AICI pachetul de servicii pentru consultaţii de urgenţă)
Pachet complementar de sănătate, o nouă piaţă pentru asigurători
Pentru a beneficia, fără costuri, de servicii medicale care nu sunt cuprinse în pachetul de bază, românii ar trebui să încheie o asigurare pentru un pachet complementar de sănătate.
Înainte de a încheia acest tip de asigurare, persoana interesată trebuie să facă o serie de analize, astfel încât asigurătorul să cunoască starea de sănătate “la zi”.
În funcţie de valoarea poliţei setul de analize creşte în complexitate.
Costul acestor analize prealabile va fi suportat de asigurător.
Printre serviciile medicale care nu sunt decontate de Fondul Naţional al Asigurărilor de Sănătate, deci care nu sunt cuprinse în pachetul de bază, se numără:
Pentru serviciile medicale care nu sunt decontate din fond, dar necesare personalului MApN şi MAI care a fost ranit, a devenit invalid ori a dobândit alte afecţiuni fizice sau psihice pe timpul participării la acţiuni militare ori în legătură cu acestea, contravaloarea se asigură de la bugetul de stat, în condiţiile stabilite prin Hotărâre de Guvern.
Au calitatea de asiguraţi, deci beneficiari ai pachetului de bază, potrivit legii:
Ce trebuie să ştie managerii de spital
Noul pachet legislativ pleacă de la premisa: „În patologia internată în spitale există în continuare o serie de afecţiuni a căror rezolvare se poate realiza prin alte tipuri de servicii medicale decât internarea.”
Normele de aplicare ale legii trasează cadrul pentru:
(Descărcaţi AICI modalităţile de plată în asistenţa medicală primară)
Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate se asigură de către medicii de specialitate şi se acordă prin:
Servicii medicale de specialitate se acordă şi prin:
Dispensare TBC
Laboratoare/centre de sănătate mintală
Staţionare de zi cu profil de psihiatrie
Cabinete de medicină dentară
Cabinete şi unităţi medicale mobile
În ambulatoriile de specialitate se pot desfăşura următoarele activităţi:
Intervenţii de primă necesitate în urgenţele medico-chirurgicale, în limita competenţelor personalului
Activități preventive
Activităţi medicale curative
Activităţi de investigaţii şi diagnostic
Activităţi de reabilitare medicală
Activităţi conexe actului medical
(Descărcaţi AICI pachetul de servicii medicale în asistenţa medicală spitalicească)
Banii pentru furnizorii de servicii medicale
La nivelul comunităţii locale, furnizorii de servicii medicale capătă dreptul să fie sprijiniţi financiar, material şi administrativ, inclusiv prin punerea la dispoziție a spaţiilor cu destinaţie de cabinete medicale/laboratoare.
Laboratoarele de specialitate pot furniza servicii într-o formă de organizare independentă sau în cadrul unei forme asociative, grupate.
Veniturile celor care realizează activităţi de asistenţă medicală ambulatorie de specialitate se vor constitui din:
Din lista de mai sus este de reţinut faptul că furnizorilor de servicii medicale li se deschide uşa către fonduri europene sau guvernamentale.
Reglementări conexe, cu influenţă asupra sistemului de sănătate
Reforma în domeniul Sănătăţii se derulează şi în alte planuri:
Cardul de sănătate. Conform declaraţiilor şefului CNAS, Cristian Buşoi, distribuirea cardului de sănătate ar trebui să fie finalizată anul acesta. Din 2015, serviciile medicale ar urma să fie decontate exclusiv în baza acestui document. Măsura, spune Cristian Buşoi, va reduce drastic frauda din sistem. Deţinerea cardului este esenţială- consultaţiile medicale vor fi efectuate numai după prezentarea documentului, iar medical nu va mai prescrie reţete în lipsa actului.
Cartea de identitate. Noile cărţi de identitate, care se eliberează începând cu anul 2014, vor avea şi funcţionalitatea de card naţional de asigurări sociale de sănătate. Cardul de specialitate îşi încetează valabilitatea în momentul primirii noului tip de card de identitate.
Lista medicamentelor compensate. Din 2014, pacienţii beneficiază de medicamente compensate noi. Cele mai multe incluse în noua listă sunt medicamente pentru diabet, boli reumatice, cancer, hepatită, insuficienţă cardiacă, epilepsie, tratamente post-transplant, depresii, Parkinson şi anticoagulante.
Legea malpaxisului. Termenul până la care o comisie de specialitate trebuie să se pronunţe într-un caz reclamat de malpraxis se reduce la 6 luni. În cazul în care medicul deţine o poliţă de asigurări, aceasta va acoperi inclusiv despăgubiri morale ale pacientului afectat.
(Descarcati AICI Ordonanta de Urgenta care a modificat Legea Sanatatii.)
(Descarcaţi AICI toate anexele cu normele de aplicare a OUG)
O Radiografie la această ora a sistemului de sanatate