Pentru prevenirea aparitiei unor toxiinfectii alimentare în perioada Sărbătorilor Pascale, când creste considerabil consumul de ouă, autoritătile sanitar veterinare vin cu recomandări pentru producători, comercianti si consumatori.
Oul este unul dintre cele mai hrănitoare alimente, datorită valorii nutritive si biologice ridicate. Un ou cu masa de 50 de grame are o valoare energetică de 90-100 calorii, echivalentă, ca valoare nutritivă, cu aproximativ 150 de grame de lapte, 40 de grame de carne sau 20 de grame de brânză uscată.
Ouăle vor fi marcate obligatoriu cu codul producatorului, format din initiale care reprezinta tara, judetul, un număr de ordine in cadrul judetului, data ouatului (ziua si luna) si o cifră in fata codului tării care va indica metoda de crestere, astfel :
0 — pentru ouă de găină care se cresc ecologic.
1 — pentru ouă de găină care se cresc în aer liber;
2 — pentru ouă de găină care se cresc în hale la sol;
3 — pentru ouă de găină care se cresc în baterii (custi, îmbunătățite)
Valorificarea ouălor de consum se poate face numai in spații și unități autorizate și supuse controlului sanitar veterinar.
Se interzice comercializarea ouălor care nu sunt marcate, cu:
- țara de provenientă
- codul unitătii producătoare,
- data producerii (ziua, luna si anul),
- indici de standard de comercializare si cifra sistemului de crestere, care.se aplică pe fiecare ou,
Este interzisă comercializarea ouălor cu coaja crăpată sau lovită si a ouălor de rată,
Se interzice depozitarea, expunerea în vederea comercializării a ouălor în aceleasi locuri cu alte produse alimentare nepreambalate sau în spatii necorespunzătoare care pot duce la alterarea sau contaminarea acestora, precizează DSVSA Sibiu.
Păstrarea ouălor se face în frigider sau încăperi cu temperatura de 4—14 grade Celsius. Comercializarea ouălor nemarcate si fără documente se sanctionează cu amendă de la 600 la 2.000 de lei si confiscarea întregii cantităti în cauză.