Norme Coca 2023 - 2024

Viorel Şerban, rectorul Universităţii de Vest, alături de Traian V.Chirilă

Universitatea Politehnica Timişoara (UPT) demarează, vineri, demersurile pentru acordarea titlului de Doctor Honoris Causa lui Traian V. Chirilă, inventator al primei cornee artificiale din lume.

"Traian Chirilă, un om fascinant şi un cercetător de excepţie, a vizitat săptămâna aceasta Universitatea Politehnica Timişoara. Reputatul om de ştiinţă (fost student al UPT - n.r.) trăieşte de peste 30 de ani în Australia, ţară în care pasiunea sa pentru domeniu şi talentul de cercetător au fost încurajate, sprijinite şi recunoscute constant. Cu ocazia acestei reîntâlniri şi datorită admiraţiei sincere pentru contribuţia deosebită adusă progresului ştiinţei, conducerea Universităţii Politehnica Timişoara a hotărât să demareze procedura de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Chirilă", a declarat vineri, pentru AGERPRES, prof.univ.dr. Viorel Şerban, rectorul UPT.

Traian V. Chirilă s-a născut în anul 1948 în Ardeal, a devenit student al Politehnicii Timişoara, unde a urmat cursurile Facultăţii de Chimie Industrială, secţia Macromolecule. În 1975 se înscrie la doctorat tot la Politehnică.

Studiile de specialitate au reprezentat, nu doar fundamentul cercetărilor revoluţionare pe care avea să le dezvolte, ci şi oportunitatea de a părăsi ţara şi regimul comunist. Astfel, printr-un concurs de împrejurări atent valorificate, Traian V. Chirilă şi familia sa reuşesc să obţină azil politic în Australia.

În ţara de la antipozi, atenţia cercetătorului se îndreaptă spre domeniul biomaterialelor oftalmice, adică a unor materiale sintetice care pot fi implantate şi acceptate de corpul uman pentru a trata boli incurabile ale ochiului. În 1983 devine membru în Royal Australian Chemical Institute.

Varianta dezvoltată i-a purtat numele la început, "Chirila keratoprosthesis", iar astăzi se comercializează sub numele de AlphaCorTM.

Traian V. Chirilă a obţinut numeroase premii care i-au recunoscut munca asiduă, între care: The Polymer Division Citation, conferit de Royal Australian Chemical Institute (1993), Premiul pentru cercetare aplicată şi Medalia Don Rivett, conferit de Royal Australian Chemical Institute (1999), Diploma de Excelenţă din partea Promoţiei euro-asiatice şi a Fundaţiei Culturale, al II-lea Forum pentru Europa Noua, Secţia română (pentru invenţia unei cornee artificiale, în anul 2002).

Din 2003 este membru corespondent al Academiei Române a Oamenilor de Ştiinţă.

În prezent este cercetător principal (din 2005) la Queensland Eye Institute, Brisbane, Queensland şi preşedinte al Comitetului Ştiinţific şi membru al Comitetului de Etică în Cercetare. Din 2013 este cercetător onorific la University of Western Australia, Facultatea de Ştiinţă, Perth, Western Australia.

Astăzi, interesele de cercetare ale profesorului vizează subiecte diverse, precum domeniul celulelor stem sau aspecte ale chimiei polimerilor.

Sursa: Agerpres

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro