Norme Coca 2023 - 2024

Prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc către medicina de familie şi cea de ambulator, în sistemul medical s-ar face o economie de peste 500 milioane euro anual, potrivit Ministerului Sănătății.

Introducerea coplății nu a ajutat foarte mult la reducerea internărilor, așa că Ministerul Sănătății se gândește la noi soluții, mai ale că în joc sunt foarte mulți bani.

Mai exact, Ministerul estimează că ar putea să recupereze între 500 milioane şi un miliard de euro pe an, ceea ce ar fi cam 9-10% din ce poate să ofere sistemul sanitar românesc ca finanţare, prin transferarea unor servicii medicale din sistemul spitalicesc care costă foarte mult.

spital-ss

Pentru o internare continuă, statul decontează între 1.400-1.800 lei, în timp ce o consultaţie care se realizează în pre-spital adică la medicina de familie sau medicina ambulatorie costă între 14-20 lei.

În România se înregistrează una dintre cele mai mari rate de spitalizare din Uniunea Europeană: 21.513 internări la 100.000 de locuitori, . În comparaţie, în alte state europene numărul de internări este cu mult mai mic decât la noi în ţară: în Belgia erau în acelaşi an doar 15.866 de internări la 100 de mii de locuitori, iar în Franţa, 17.155. Singurii care ne întrec sunt bulgarii, care au avut, în 2007, 22.655 de internări la suta de mii de locuitori, în timp ce olandezii şi englezii stau cel mai bine la acest capitol: doar 10.931 şi, respectiv, 12.869 de internări.

Rapoartele Băncii Mondiale arată că aproximativ 40% din pacienţi internaţi în spitalele româneşti ar fi putut fi trataţi în asistenţă de zi sau ambulatorie.

"Noi ne-am propus pentru 2014, intrând pachetul cu 1 februarie, sperăm noi, în funcţiune, să reducem undeva între 10% şi 12% din acest 40% pierderi prin internări în spitale care nu sunt necesare, ceea ce ar însemna cam 25% din 40% sperăm să le ducem din internare continuă din spitale pe partea de ambulator. Dacă facem un calcul vom vedea că este de vreo 25 de ori mai ieftin să consulţi în ambulator. Am făcut un calcul şi vom avea cam de şase ori mai mulţi pacienţi în partea de pre-spital, ducând aceste servicii în pre-spital", a susţinut Eugen Nicolăescu, ministrul sănătății.

Pentru aceasta, Ministerul vrea ca la finalul mandatului, în 2016, medicina de familie să reprezinte 10% din total fonduri sănătate faţă de 6,4-6,8%, cât este în prezent.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro