Bolnavii de cancer din România au șansa de a beneficia gratuit de unul dintre cele mai performante tratamente împotriva acestei maladii, de radioterapia IMRT-VMAT.

Astfel timp de 7 luni, Asociația Dăruiește Viață împreună cu un centru medical privat, oferă lunar, 5 planuri complete de tratament prin Radioterapie IMRT-VMAT în cadrul campaniei „Dăruim speranță bolnavilor de cancer”. Înscrierile se fac completând un formular ce poate fi descărcat de pe site-ulwww.daruiesteviata.ro.

Radioterapia poate fi administrată înainte de operația chirurgicală pentru a micșora tumora, sau după pentru a opri creșterea celulelor canceroase care ar putea rămâne în organism. De asemenea, radioterapia poate fi administrat înainte sau după chimioterapie sau tratamentul hormonal pentru a îmbunătății rezultatele generale. Radioterapie poate fi folosit pentru a trata mai multe tipuri de cancer în aproape orice parte a corpului.

„În momentul de față, în țările civilizate se face doar terapie țintită, cu scopul de a iradia cu doză maximă țesutul tumoral și a afecta cât mai puțin din țesutul sănătos. În spitalele din România nu există acest tip de radioterapie, iar aparatele existente sunt insuficiente, listele de așteptare ajungând adesea și la câteva luni. Cancerul nu știe să stea pe o listă de așteptare. Vrem ca în 2014, pacienții să beneficieze de tratamente din 2014. Parteneriatul cu singura clinică din România care asigură radioterapie IMRT-VMAT poate face diferența între viață și moare pentru 35 de bolnavi de cancer”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepreședinte Asociația Dăruiește Viață.

În România, anual 100.000 de pacienți sunt diagnosticați cu cancer. Dintre aceștia peste 70% au nevoie de radioterapie, dar sub 27% dintre aceștia au acces la tratament în clinicile de stat, care folosesc aparate vechi și proceduri depășite cu efecte secundare severe.

Cel mai recent raport cu privire la situația secțiilor de radioterapie a fost finalizat în 2007. În acel moment, România avea nevoie de 70 de acceleratoare liniare, dar beneficia doar de 11 acceleratoare și 25 de aparate de radioterapie depășite. Între timp, situația s-aînrăutățit, pentru că nu s-a făcut nicio investiție în acest domeniu.

Sursa: SanatateaTV
 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro