Viitorul relației medic-pacient va avea o importantă componentă informatică, pacientul putându-se afla la computerul său de acasă și uita la scanarea tomografiei sale computerizate, în timp ce medicul, aflat la distanță, îi explică rezultatele într-o consultație virtuală. De asemenea, un alt pacient poate face o fotografie a unui loc suspect de pe pielea sa folosind un smartphone și o poate trimite prin e-mail dermatologului pentru un diagnostic inițial, precizează DPA, citată de Agerpres. Așa cum s-a demonstrat recent la târgul 'Medica' de la Dusseldorf (Germania) există deja pe piață chiar și o nouă aplicație pentru pacienți prin care își pot face singuri o electrocardiogramă, folosind un mic cablu EKG și patru mini-electrozi. Pacienții ar putea apoi să transmită digital, practic instantaneu, datele lor cardiace la medicul specialist pentru o evaluare. "Rețeaua digitală este o afacere complexă, care trece prin întreaga serie de domenii medicale", a explicat Horst Giesen, directorul 'Medica', citat de DPA. Franz-Joseph Bartmann, președintele comisiei telematice a Asociației Medicale din Germania, prezice că aceasta va duce la schimbări de anvergură în domeniul medical. "Pacienții colectează datele în format digital, pe care le trimit apoi la medic împreună cu o cerere pentru a fi evaluate. Medicul trebuie apoi să se pregătească pentru consultație. Relația dintre medic și pacient este inversată într-o anumită măsură", spune chirurgul.

Există deschideri deosebite pentru această tehnologie în zonele rurale, în care medicii sunt de multe ori insuficienți, remarcă DPA.

"În loc de recomandarea făcută pacientului de a merge la un medic specialist după o discuție cu medicul de familie, s-ar putea configura o videoconferință cu medicul de familie, specialistul și pacientul pentru a discuta despre diagnostic și prognosticul bolii", spune Bartmann.

El a subliniat totuși că este vorba despre accesorii digitale și despre o extensie a serviciului medical, consultațiile directe și programările pentru tratament fiind în continuare necesare.

Lumea digitală este în creștere rapidă și există deja 87.000 de aplicații pentru fitness și peste 55.000 de aplicații medicale.

Un mic senzor de monitorizare în timpul somnului a fost prezentat pentru prima dată la târgul 'Medica', desfășurat în luna noiembrie. Acesta este amplasat sub saltea pentru a culege date cum ar fi întreruperile în respirație în timpul somnului. Senzorul transmite datele prin intermediul unui bluetooth către o aplicație smartphone pentru o evaluarea medicală.

Dispozitivele portabile de măsurare sunt o industrie în plină expansiune. La târgul 'Medica', un producător a pretins chiar să este capabil să măsoare emoțiile și stările pacientului.

Expertul în diabet Ralph Ziegler vede avantajele acestor tehnologii pentru pacienții săi posesori de aplicații pe smartphone care oferă informații cu privire la conținutul produselor alimentare și îi ajuta la calcularea nivelului de insulină.

În opinia unor observatori, aplicațiile în domeniul sănătății au declanșat o frenezie a auto-măsurării diferiților parametri.

În acest sens, profesorul Christiane Woopen care predă etică medicală la universitatea din Koln a atras totuși atenția că "o ființă umană este mult mai mult decât totalitatea datelor sale, iar sănătatea este mult mai mult decât ceea ce putem exprima prin cifre și curbe grafice", mai scrie agenția DPA.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro