Tratamentul de albire dentară este unul dintre cele mai solicitate servicii de estetică dentară, acest fapt fiind o reacţie a importanţei tot mai mare pe care societatea contemporană o acordă înfăţişării exterioare. În aceste condiţii nu este de mirare că albirea dinţilor este o procedură solicitată în special de persoanele supuse atenţiei ochiului public.
Aceste tratamente cosmetice diferă în privinţa eficacităţii, costului, durabilităţii şi a efectelor secundare, însă albirea dinţilor se referă în general la aplicarea compuşilor peroxidici pe dinte, cum ar fi peroxidul de hidrogen. Aceşti agenţi penetrează smalţul şi albesc dentina, treptat, în timp.
Gradul de albire a dintelui variază în funcţie de mai mulţi factori: tipul de pete, concentraţia agentului de albire din produsul utilizat, timpul în care agentul de albire acţionează pe dinte şi frecvenţa cu care tratamentul este repetat.
Există câţiva paşi necesari înaintea unui tratament de albire a dinţilor. În primul rând medicul stomatolog trebuie să stabilească dacă pacientul este un bun candidat pentru această procedură: albirea dinţilor nu este recomandată femeilor însărcinate sau celor care alăptează, persoanele cu boli gingivale sau eroziune dentară, copiilor până în 15 ani şi persoanelor cu dinţii foarte sensibili sau alergice la peroxid.
Trebuie să avem în vedere şi faptul că albirea nu are efect asupra implanturilor, coroanelor sau oricărui alt tip de dinte care nu este natural. Dacă aveţi o plombă de culoarea dintelui, albirea va avea efect doar asupra suprafeţei dentare, nu şi asupra materialului plombei.
Candidaţii ideli pentru albirea dinţilor sunt persoanele ce prezintă pe dinţi pete gălbui sau maronii cauzate de cafea, ceai, alcool sau medicamente.
Cu cât culoarea dinţilor se îndepărtează de la galben spre vineţiu şi cenuşiu, cu atât petele sunt mai greu de îndepărtat. Dacă vă aşteptaţi ca după tratament să beneficiaţi instantaneu de dantură albă strălucitoare, este posibil să fiţi dezamăgiţi. Albirea presupune deschiderea nuanţei de alb cu câteva grade, rezultatul final depinzând de natura şi gravitatea petelor asupra dintelui, iar obturaţia se poate evidenţia inestetic.
Procedura de albire executată de către medicul stomatolog are cea mai mare eficienţă, deoarece se foloseşte cea mai mare concentraţie de peroxid: până la 38 %. Tratamentul poate dura în jur de 3 şedinţe, iar în urma acestuia pacienţii vor avea dinţi cu până la 3 - 8 nuanţe mai albi. Rezultatul albirii durează în medie 2-3 ani, dar se poate repeta după această perioadă.
Tratamentul de albire în cabinetul stomatologic se desfăşoară în modul următor: medicul izolează gingiile pentru a le proteja - cu gel sau baraj de cauciuc şi aplică gelul cu peroxid pe suprafaţa externă a dinţilor. Apoi se proiectează o lumină specială - leduri sau laser - pe suprafeţele dentare, timp de 30 - 60 minute. Albirea laser a dinţilor este considerată a fi cel mai eficient şi mai sigur tratament de albire, dar este totodată cel mai costisitor.
Tratamentele de albire dentară sunt considerate a fi proceduri stomatologice sigure atunci când sunt efectuate corect, de către profesionişti.
Există însă cazuri speciale, când apar unele efecte neplăcute. Printre acestea se numără hipersensibilitatea dentinară şi iritaţia gingivală. Un alt efect neplăcut este coloraţia inegală a dinţilor - acest lucru apare atunci când pacientul are şi dinţi artificiali, doar cei naturali căpătând o nuanţă mai albă.
Menţinerea nuanţei albe a dinţilor necesită un efort special: evitarea alimentelor şi băuturilor colorate, o igienă orală impecabilă şi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament disponibil la domiciliu.
Folosirea pastei de dinti potrivite este foarte importanta in mentinerea albului dintilor, precum şi evitarea pe cât posibil a fumatului, care ajută foarte mult la menţinerea unei danturi curate şi sănătoase.
În zilele noastre, există pe piaţă numeroase sisteme destinate albirii dinţilor pe care pacienţii le pot utiliza singuri acasă. Printre acestea se numără pastele de dinţi speciale, gelurile, benzile sau agenţii de albire obţinuţi direct de la medicul dentist.
Albirea dinţilor este în principiu recomandată persoanelor care au dinţi sănătoşi, cu gingii fără probleme şi care nu au fost supuşi tratamentelor. Hipersensibilitatea dentinară şi dinţii cu fluoroze sunt contraindicaţii ale albirii dentare.
Procedura de albire nu este recomandată nici pacienţilor care au carii decât după tratarea acestora. "Candidaţii" ideali pentru albire sunt cei care vor să scape de petele galbene de pe smalţ. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că este posibil ca la final să se instaleze o sensibilitate dentară.
Cum se realizează albirea dinţilor? Simplu! Totul începe cu o vizită la medicul dentist pentru o analiză amănunţită şi o evaluare a necesităţii acesteia. Dacă se optează pentru demararea procedurii, medicul va trimite la laborator mulaje pentru a realiza două gutiere din plastic transparent ce se vor mula pe suprafaţa dinţilor, lăsând totuşi un spaţiu milimetric între acestea şi suprafaţa dentară, spaţiu ce va fi umplut mai apoi de gelul de albire.
Cu ajutorul gutierelor, gelul stă în contact strâns cu smalţul şi nu irită gingia pentru că excesul se îndepărtează foarte uşor. Perioada de aplicare este de 5 zile pentru fiecare arcadă, de la 1,5 ore până la 6 ore, în funcţie de concentraţia gelului (care este pe bază de peroxid de hidrogen).
O altă metodă de albire pe care pacientul o poate efectua acasă o reprezintă aplicarea gelurilor şi a benzilor de albire, care pot fi procurate din supermarket sau magazinele cu produse cosmetice. În general, ele se folosesc de 2 ori pe zi, timp de 14 zile. Totuşi, trebuie citite instrucţiunile înainte de utilizare, deoarece fiecare are particularităţile sale.
Benzile pentru dinţi sunt foarte subţiri şi adesea invizibile, fiind acoperite cu un strat de gel pe bază de peroxid. Ele se aplică, în general, de câte 2 ori pe zi (timp de 30 de minute), pe o perioadă de 14 zile.
Pastele de dinţi pot reprezenta de asemenea o soluţie de albire acasă. În general, aproape toate pastele de dinţi îndepărtează petele de la suprafaţă, datorită particulelor abrazive pe care le conţin.
Pastele special dedicate albirii au în componenţă nişte substanţe chimice cu efect de finisare uşoară, ce oferă o eficienţă ridicată în curăţarea danturii. Pastele de dinţi însă nu pot ajuta decât la eliminarea petelor superficiale, ele neavând puterea de a acţiona în profunzime, în lipsa unui agent de albire.
Există însă şi "trucuri" pentru o albire a dinţilor acasă ori pentru menţinerea acesteia. Câteva dintre alimentele-vedetă în procesul de albire a dinţilor sunt merele, ţelina şi morcovii. Ronţăitul acestora stimulează activitatea glandelor salivare, iar saliva curăţă în mod natural dinţii. În aceeaşi categorie intră şi portocalele, broccoli şi brânza, care ajută şi la îndepărtarea plăcii dentare.
Deosebit de eficiente sunt căpşunele. Pentru un tratament naturist simplu aveţi nevoie de una-două căpşune zdrobite şi o jumătate de linguriţă de bicarbonat de sodiu. După ce le amestecaţi, aplicaţi pasta pe dinţi şi lăsaţi-o să acţioneze 5 minute. După cele 5 minute se clăteşte gura cu apă din abundenţă.
În toată această goană după o dantură mai albă contribuie, desigur, şi pasta de dinţi, periuţa de dinţi, aţa dentară, apa de gură şi, nu în ultimul rând, sfatul unui medic stomatolog.
Şi reţineţi! Utilizarea excesivă a produselor de albire pot afecta sănătatea dentară, cauzând sensibilitate.