O bună parte din persoanele în vârstă care suferă de hipertensiune ar putea fi tratate într-un mod mai puțin agresiv, adică ar putea lua mai puține pastile decât le sunt prescrise în acest moment pentru a-și ține tensiunea arterială sub control, relatează miercuri Associated Press.

Aceste schimbări au fost recomandate de un grup de experți numiți de guvernul SUA și au la bază studii riguroase. Totuși, responsabilii guvernului american nu și-au dat acordul asupra lor, iar Asociația Americană a Inimii urmează să facă publice alte recomandări, spre sfârșitul anul viitor.

Membrii grupului de experți au subliniat că pragul hipertensiunii nu se modifică: 140 cu 90, pentru adulții tineri și pentru toți adulții care suferă de diabet sau boli renale. Ei afirmă însă că adulții cu vârsta de cel puțin 60 de ani nu trebuie să ia medicamente antihipertensive decât dacă tensiunea lor arterială crește la 150 cu 90 sau peste acest nivel.

Potrivit acestora, urmarea de către adulții în vârstă a unui tratament prea agresiv poate avea drept consecință stări de leșin și căderi. Mai mult, pot apărea interacțiuni nedorite cu alte medicamente luate pentru alte afecțiuni.

Recomandările experților au fost publicate miercuri în Jurnalul Asociației medicale americane. Dr. Gary Gibbons, directorul Institutului național pentru inimă, plămâni și sânge (NHLBI, care este agenție federală) a precizat miercuri într-un comunicat că agenția sa nu a aprobat raportul grupului de experți, și nici Institutul național pentru sănătate, de care aparține NHLBI.

În ce-i privește, autorii raportului au insistat că observațiile lor sunt simple recomandări, iar doctorii trebuie să ia decizii de tratament în funcție de circumstanțele particulare ale fiecărui pacient, adăugând că toți cei care suferă de hipertensiune pot avea de câștigat dacă urmează o dietă sănătoasă, fac exerciții fizice în mod regulat și își țin greutatea sau control. AGERPRES (AS — autor: Mihaela Toth, editor: Ionuț Mareș)

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro