Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Cadrele medicale care tratează răniţii din clubul Colectiv au rămas profund marcate de ceea ce au văzut, auzit şi simţit în seara fatidică de 30 octombrie şi în zilele care au urmat. Unii dintre ei au apelat deja la ajutorul psihologilor.

„Au mai fost explozii la fabrici de armament, am văzut leziuni, dar de gradul acesta nu, niciodată. Asta a fost impresionant. În al doilea rând, erau copii tineri. Riscant era ca aceşti pacienţi să rămână fără auz. Faptul că pe ei i-au adus în locul respectiv muzica, iubirea pentru muzică, a fost... a fost impresionat. Am încercat să luptăm ca ai să nu aibă probleme de auz”, a spus Mihaela Tatu, medic ORL, potrivit digi24.ro.

„Ne-a descris cum a scăpat din acel iad, având sub el alţi oameni care erau deja morţi şi deasupra lui alţi oameni care erau deja în flăcări. Imaginile sunt greu de conştientizat şi foarte greu şi pentru noi tot ceea ce am văzut în acea seară”, a spus căpitan Liliana Pulbere, medic oftalmolog.

„Ca să fiu sincer, am preferat să nu vorbesc şi să nu-i întreb foarte multe. Eu consider că era suficientă emoţie în jur şi, dacă m-aş fi încărcat în plus şi cu poveştile lor de viaţă, care răzbăteanu până la noi oricum, lucrurile n-ar fi fost ok. Trebuie să ne detaşăm cumva ca să gândim clar şi obiectiv”, a spus locotenent colonel Narcis Tănase, medic pe secţia de Terapie Intensivă.

„Implicarea celor care au încercat să ajute a fost mare. Şi a fost pentru prima oară când au fost puşi în faţa unor asemenea situaţii tragice. Încercăm, pas cu pas, să încorporăm în gândirea noastră, în modul nostru de a fi, măsura în care fiecare acceptă acest eveniment pentru că suntem diferiţi. Fiecare face faţă diferit. Aici este rolul nostru de a ajuta fiecare persoană în parte”, a afirmat Corina Tudor, medic psihiatru.

Psihologii estimează că cel puţin 5.000 de oameni au fost afectaţi la nivel psihologic de tragedia din clubul bucureştean Colectiv, al cărei bilanţ este - până în acest moment - de 54 de morţi.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro