Trecerea cabinetelor medicale și a creșelor în responsabilitatea autorităților locale s-a dovedit o greșeală. Conducerea Sanitas a cerut ca angajații acestor unități să fie transferați unităților spitalicești sau direcțiilor de Sănătate Publică.
Reprezentanţii Sanitas s-au întâlnit, în această săptămână, cu premierul Victor Ponta, pentru discutarea revendicărilor negociate, deja, cu miniștrii responsabili, dar și pentru a repune pe tapet problema cabinetelor medicale şcolare, a creşelor şi cabinetelor preşcolare. “În ciuda faptului că sunt integral finanţate din bugetul Ministerului Sănătății, prin transfer către autorităţile publice locale, personalul este angajat al autorităţilor publice locale. A fost convenit cu reprezentanţii MS ca personalul angajat în cabinetele şcolare şi studenţeşti să fie transferat unităţilor medicale spitaliceşti sau DSP-urilor, astfel încât cel care finanţează să aibă şi drept de decizie în raport cu personalul angajat”, a anunțat conducerea Federației.
Deși Ordonanța de urgență 162/2008 privind transferul ansamblului de atribuții și competențe exercitate de MS către autoritățile locale prevedea ca asistenții medicali comunitari și personalul medical din unitățile de învățământ să fie transferați, de la 1 ianuarie 2009, autorităților locale, acestea din urmă s-au dovedit, în majoritatea cazuri, incapabile să preia această categorie de salariați. Prin urmare, din 2010, în baza unui nou act normativ, autoritățile locale au beneficiat de fonduri pentru plata medicilor școlari, special repartizate de la bugetul de stat. Lacunele legislative tot au creat, însă, neajunsuri. La Ploiești, un caz clar a fost cel al cabinetelor de la UPG Ploiești, care deserveau cei mii de studenți ai Universității, foarte mulți cazați chiar în campus, departe de casă și de medicii lor de familie, dar și câteva sute de cadre didactice.
“Prin Hotărârea Consiliului Local nr.400/29.11.2010 Administraţia Serviciilor Sociale Comunitare Ploieşti a preluat în temeiul prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr.162/2008 privind transferul ansamblului de atribuţii şi competenţe exercitate de Ministerul Sãnãtãţii Publice către autorităţile administraţiei publice locale, activitatea de asistenţă medicală şi de medicină dentară acordată în unităţile de învăţământ preuniversitar şi totodată personalul de specialitate, începând cu data de 01.12.2010, fără a se face referire la asistenţa medicală din învăţământul universitar. Universitatea de Petrol-Gaze a adresat autorităţilor administraţiei publice locale solicitarea privind asigurarea celor două cabinete medicale universitare şi asigurarea asistenţei medicale, cu atât mai mult cu cât în această unitate de învăţământ sunt înscrişi aproximativ 11.000 de studenţi români şi străini, din care 2.500 cazaţi în căminele studenţeşti”, arăta raportul de specialitate care însoțea proiectul unei hotărâri din 2012 de Consiliu Local, prin care se încerca remedierea situației create de lipsurile din lege, prin preluarea medicilor din cabinetele de la UPG de către Primăria Ploiești, începând cu 1 ianuarie 2013.
Dacă actualele negocieri dintre sindicaliști și factorii de decizie se concretizează într-un act normativ, la mai puțin de doi ani de la lămurirea situației și la patru ani de la preluarea dispensarelor școlare de către Primărie acest sector va trece printr-o nouă schimbare majoră.