Norme Coca 2023 - 2024

Afecțiuni grave, care erau considerate „eradicate”, au reapărut după ce, în ultimii ani, tot mai mulți părinți au refuzat să-și „înțepe” copiii, de teama efectelor adverse

Rata de vaccinare a copiilor din țara noastră a scăzut mult în ultimii zece ani, avertizează Organizația Mondială a Sănătății, ceea ce a făcut să ne confruntăm din nou cu epidemii de rujeolă și rubeolă. În toată lumea există un trend al nevaccinării, care a luat amploare mai ales în zona sectelor religioase, odată cu promovarea unor studii frauduloase care asociau vaccinul împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului cu riscul de autism.

Medicii atrag însă atenția că vaccinurile sunt printre cele mai testate produse farmaceutice și nu sunt lăsate să intre pe piață dacă au mai puțin de 1% reacții adverse.

America, exemplu de succes
România a reușit să țină sub control bolile copilăriei – rujeola și rubeola – grației imunizării gratuite, însă scăderea ratei de vaccinare din ultimul deceniu a făcut ca țara noastră să se confrunte recent cu epidemii. „Este foarte interesant ce se întâmplă pe continentul american, unde s-a reușit eliminarea rujeolei și rubeolei, grație vaccinării. Rata de imunizare a fost, inițial, la noi, de 95%, acum am scăzut înspre 92%, iar pe unele vaccinuri avem 85%. La noi, au fost scăderi pentru rujeolă și rubeolă, de aceea au apărut epidemii. Ultima importantă a fost în 2012 , atât rujeolă, cât și rubeolă. 103 cazuri de gravide cu rubeolă au fost atunci în România”, a declarat Victor Olsavszky, reprezentantul în România al Organizației Mondiale a Sănătății.

Rujeola (pojarul) este o boală mai gravă decât rubeola (pojărelul), din cauza complicațiilor pe care le poate cauza – meningită, encefalită, pneumonie etc. – dar rubeola este extrem de periculoasă pentru gravidele care o fac în primele trei luni de sarcină, din cauza malformațiilor pe care le poate da fătului. Ambele sunt boli infecțioase cu o contagiozitate foarte mare. În cazul rujeolei, de exemplu, o persoană infectată poate contamina până la 20 de persoane neprotejate.

Capcana în care cad părinții
Vestea bună este că ambele boli sunt cauzate de virusuri care pot fi prevenite prin vaccinuri, care au efecte adverse ușoare, de tip local – inflamații, înroșirea zonei etc. Pe site-urile religioase a circulat mult timp un studiu care asocia vaccinul împotriva rujeolei cu riscul de autism, care s-a dovedit, de fapt, a fi o fraudă a unui medic.

„Reculul acesta la vaccinare există în toată lumea civilizată, vaccinăm cu succes copiii de trei generații. Oamenii nu mai văd cazuri, nu se mai moare de aceste boli, și atunci zic că de ce să îi mai vaccinăm? Păi de-aia nu mai mor, că i-am vaccinat”, atrage atenția medicul de familie Cristian Sever Oană, care mai spune că părinții apreciază greșit riscurile vaccinării. „Bolile împotriva cărora facem vaccinare sunt grave, nu vom vaccina niciodată pentru guturai. Rujeola poate fi fatală în 15-20% din cazuri, hepatita B are risc de 5% de a se transforma în cancer, pe când riscul letal în cazul vaccinării este, nu mai știu exact, de unu la un milion de cazuri. Dacă te apuci și compari corect riscurile, îți dai seama că pericolul de a face efecte adverse grave este mult, mult mai mic decât cel de a face acele boli și complicațiile lor”, spune medicul de familie. Un exemplu concludent este cel al poliomielitei, care poate da sechele motorii grave, până la paralizii.

„Uitați-vă la poliomielită, am avut colegi care veneau la școală în cărucior, pentru că rămăseseră cu sechele de la boală. Pe vremea mea, părinții se luptau să își vaccineze copiii, acum s-au inversat lucrurile”, mai spune medicul de familie.

Poliomielita ar putea veni din Siria sau Ucraina
Poliomielita riscă să facă din nou ravagii pentru că nou-născuți din Siria sau Ucraina nu au mai fost prinși în schema de vaccinare. Medicii de familie au primit deja o alertă în acest sens de la OMS. „Israelul, ţară civilizată, își imuniza copiii cu vaccin anti-poliomielitic injectabil, mai slab imunogen, care nu dă nici reacții adverse severe, dar nici o protecție la fel de mare ca cel administrat pe cale orală, cu efecte adverse mai severe. Și România la fel face. Însă Siria nu a mai vaccinat copiii, iar în Israel au apărut tulpini sălbatice, la care vaccinul nu a mai avut efect, așa că au trecut iar la cel cu administrare orală”, adaugă medicul Cristian Sever Oană. În acest moment, Organizația Mondială a Sănătății este într-o situație de alertă, în ceea ce privește riscul de poliomielită. „A fost găsit virus de poliomielită circulând liber în zonele de conflict. Trebuie menținută o rată de vaccinare foarte bună, asta înseamnă peste 95%. Existând refugiați și populație care migrează, există riscul ca să se transmită la o serie de copii nevaccinați care au scăpat dintr-un motiv sau altul”, a adăugat Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

Vaccinul pneumococic, gratuit doar pe hârtie

 

  

 

Bolile respiratorii sunt principala cauză de deces la copiii cu vârste sub 5 ani din țara noastră și la nivel global. Vaccinul pneumococic, care le-ar putea preveni și care  a fost recomandat de OMS pentru a fi introdus în schema națională, a fost plătit de părinți din buzunarul propriu. Vaccinul, care este făcut în aproape toate țările UE și în 60% din țările membre OMS, a fost introdus abia recent în campania națională de imunizare în România. Din păcate, însă, doar în teorie, pentru că licitațiile pentru achiziționarea acestuia nu au fost făcute nici până în prezent de Ministerul Sănătății. Bolile pneumococice pot varia de la otite medii acute, pneumonii, sinuzite, conjunctivite, până la bacteriemii, sepsis sau meningite și pot provoca sechele grave în rândul copiilor, precum retard mintal, tulburări de comportament, tulburări de vedere și auz, și, nu în ultimul rând, epilepsie. În țările în care au fost introduse, vaccinurile au redus incidența bolilor infecțioase, salvând anual milioane de copii din întreaga lume, ca în cazul rujeolei, rubeolei și poliomielitei.

 

Cristina Lica

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro