Câteva treziri din somn, fie și de foarte scurtă durată, perturbă în mod serios calitatea somnului, potrivit site-ului passionsante.be, care menționează rezultatele unui studiu realizat de o echipă de la Universitatea din Tel Aviv, specializată în problemele de somn ale tinerilor părinți treziți noaptea de plânsetul bebelușului lor.

Foto: (c) Isabela PAULESCU / AGERPRES ARHIVĂ

Studii precedente au arătat că aceste treziri din somn se traduc în ziua următoare printr-o alterare a stării de spirit și a capacității de a învăța, oboseală, dificultăți de atenție și de concentrare. Specialiștii arată acum că aceste episoade nu trebuie să fie neapărat (foarte) numeroase pentru a avea un impact major asupra calității somnului.

O singură noapte cu întreruperi ale somnului este suficientă pentru ca efectele nefaste să fie palpabile, iar o acumulare de astfel de nopți expune la un risc major de epuizare fizică și psihică.

Cercetătorii recomandă să nu se neglijeze plângerile în acest sens și să se acorde o mare atenție părinților care exprimă probleme de acest tip, pentru că aceștia ar putea, într-adevăr, să dezvolte sentimente negative față de copilul lor.

AGERPRES/(AS — autor: Pepa Sița, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro