O unitate pentru arși, superechipată și ultracostisitoare din Spitalul de Urgenta Floreasca nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deși a fost inaugurată acum jumatate de an de ministrul Nicolae Bănicioiu. Firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități este Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu. RISE Project a descoperit un detaliu relevant legat de felul în care a curs investiția de 9 milioane de euro: profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultații la clinica Academica, pe care Galea o deține împreună cu Oprescu.
Altfel spus, Lascăr a elaborat caietul de sarcini al unei licitații care a fost câștigată – în absența oricărei concurențe – de o firmă a patronului clinicii la care Lascar insusi castiga bani.
În zilele care au trecut de la dezvăluirea faptului că în București există o unitate modernă destinată îngrijirii arșilor – nefuncțională, deși, în primăvără, a fost inaugurată, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de RISE Project, legate de acest caz.
În vreme ce moartea eliberează, unul câte unul, paturile de spital în care și-au trăit agonia arșii de la clubul Colectiv, unitatea de elită de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la șase dintre ei, zace, în continuare, nefolosită.
Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei).
Firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție.
De altfel, la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.
Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.
Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”.
Justificând nefolosirea unității pentru îngrijirea arșilor de la Clubul Colectiv, Ioan Lascăr a invocat, tot ieri, rațiuni de operativitate, zicând că e mai ușor pentru personalul medical să îi trateze pe toți pacienții în același loc, adică în cadrul saloanelor deja exitente ale secției de chirurgie plastică.