O unitate pentru arși, superechipată și ultracostisitoare din Spitalul de Urgenta Floreasca nu a fost pusă în funcțiune pentru a trata victimele incendiului de la Clubul Colectiv, deși a fost inaugurată acum jumatate de an de ministrul Nicolae Bănicioiu. Firma care s-a ocupat de utilarea acestei unități  este Gemedica, deținută de Aurel Galea (49 de ani), prieten intim, sponsor de campanie electorală și partener de afaceri al lui Sorin Oprescu. RISE Project a descoperit un detaliu relevant legat de felul în care a curs investiția de 9 milioane de euro: profesorul Ioan Lascăr, membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, acordă consultații la clinica Academica, pe care Galea o deține împreună cu Oprescu.

Altfel spus, Lascăr a elaborat caietul de sarcini al unei licitații care a fost câștigată – în absența oricărei concurențe – de o firmă a patronului clinicii la care Lascar insusi castiga bani.

În zilele care au trecut de la dezvăluirea faptului că în București există o unitate modernă destinată îngrijirii arșilor – nefuncțională, deși, în primăvără, a fost inaugurată, en fanfare – Spitalul Floreasca nu a răspuns la niciuna dintre întrebările adresate de RISE Project, legate de acest caz.

În vreme ce moartea eliberează, unul câte unul, paturile de spital în care și-au trăit agonia arșii de la clubul Colectiv, unitatea de elită de la Spitalul Floreasca, care le-ar fi putut prelungi zilele la șase dintre ei, zace, în continuare, nefolosită.

Echiparea clinicii, împreună cu instruirea celor care urmau să o folosească, a fost realizată, între 2013 și 2015, în baza unui acord cadru care presupunea livrarea produselor și serviciilor descrise mai sus contra unei sume de până la 9 milioane de euro (38,9 milioane de lei).

Firma Gemedica a câștigat licitația organizată de Spitalul Floreasca în condițiile în care a fost singura care s-a înscris în competiție.

De altfel, la toate licitațiile organizate de Spitalul Floreasca și câștigate de firma Gemedica (toate câte au fost găsite de RISE Project pe site-urile de specialitate), această companie a participat singură, fără să o concureze nimeni.

Unitatea de urgențe pentru arși, inaugurată acum o jumătate de an, ale cărei echipamente sunt evaluate la 9 milioane de euro, este parte integrantă din clinică de chirurgie plastică, deja existentă, a Spitalului Floreasca. Este formată din șase paturi și o sală de operații.

Profesorul Ioan Lascăr, șeful secției de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, a povestit, în primăvără, la inaugurare, care este atuul terapiei care va putea fi efectuată în această unitate superechipată: „Oxigenarea țesuturilor nu se face doar pe cale sanguină și respiratorie. Oxigenul pătrunde în țesuturi și prin tegumente”.

Justificând nefolosirea unității pentru îngrijirea arșilor de la Clubul Colectiv, Ioan Lascăr a invocat, tot ieri, rațiuni de operativitate, zicând că e mai ușor pentru personalul medical să îi trateze pe toți pacienții în același loc, adică în cadrul saloanelor deja exitente ale secției de chirurgie plastică.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro