Norme Coca 2023 - 2024

                           SPITALUL CLINIC JUDEŢEAN DE URGENŢĂ TÂRGU-MUREŞ

      Târgu Mureş, str. Gh. Marinescu, nr. 50, cod: 540136

                         Tel: 0265 - 212111, 211292, 217235; Fax. 0265 – 215768

                          

Spre difuzare imediata

 

22.05.2014 

Comunicat de presa

Tromboliza intravenoasa in accidentul vascular cerebral acut ischemic permite pacientului tratat la timp remisia completa a deficitului neurologic fara sechele

 

Clinica de Neurologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures este unul dintre cele cinci centre naţionale în care se face tromboliză intravenoasa în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic. Dacă pacientul îndeplineşte anumite criterii, in clinica se practica această terapie, care este de top în accidentul vascular cerebral ischemic.

Tromboliza intravenoasa este o metodă terapeutică netraumatizanta ce constă în injectarea unei substanţe trombolitice, care se administrează intravenos şi dizolvă cheagul de sânge care blocheaza circulatia, iar tesutul cerebral partial ischemiat  nu se mai necrozeaza, astfel incat deficitul neurologic se remite complet.

Tromboliza intravenoasa nu poate fi aplicată decat în primele 4,5 ore de la producerea atacului cerebral, in asa numita "fereastra terapeutica". Chiar daca nu este posibila aplicarea trombolizei (pentru care trebuie respectate niste criterii clinice si paraclinice foarte stricte), asistenta acestor bolnavi intr-un serviciu de specialitate mareste sansele de supravietuire si de recuperare.

Clinica de Neurologie are un salon special pentru aceste cazuri, foarte bine dotat, precum si o echipă medicala multidisciplinara foarte bine pregatita, care monitorizeaza permanent bolnavul si care iniţiază procesul de reabilitare din ziua în care se produce accidentul vascular cerebral.

Medicii specialisti atrag atentia populatiei asupra faptului ca este esential ca, la aparitia primelor simptome neurologice, sa solicite imediat o ambulanta si sa se prezinte intr-un serviciu de urgenta. De asemenea, este foarte important ca pacientii sa-si noteze cu foarte mare precizie ora la care au aparut primele simptome neurologice.  Zilnic, numeroase sanse de recuperare se pierd pentru ca pacientii nu ajung la spital in intervalul util, in primele 4,5 ore de la aparitia brusca a simptomelor neurologice.

Iata simptomele neurologice care pot aparea brusc si care ar trebui sa ii aduca pe pacienti la medic:

 • tulburari motorii si sensitive, de obicei sub forma unei hemiplegii sau hemipareze (paralizie a unei jumatati a corpului);
 • tulburari de vorbire - de exprimare sau de intelegere a vorbirii;
 • tulburari de deglutitie (inghitire), schimbarea brusca a vocii, de asemenea brusc instalate; 
 • tulburari de echilibru sau in coordonarea miscarilor;
 • diplopie (vedere dubla) instalata brusc;
 • turburari de vedere cu pierderea brusca a vederii la un ochi;
 • asimetria brusca a fetei.

Trebuie spus ca, astazi, cei mai multi pacienti cu accident vascular cerebral (AVC) supravietuiesc, dar aceasta  patologie este prima cauza medicala de handicap motor sau dementa.

Accidentul vascular cerebral ischemic reprezinta aproximativ 75% din toate atacurile cerebrale si este cauzat, de obicei, de ocluzia (astuparea) unui vas de sange, cu oprirea consecutiva a debitului sangvin si, in consecinta, a aportului de oxigen si glucoza in teritoriul cerebral irigat de vasul respectiv, ducand in final la pierderea definitiva a tesutului cerebral si sechele pe viata.

 

 

Biroul de presa

 • Newsletter


 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro