Somnul insuficient este numit chiar „epidemie“ de specialiştii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA, afectând fiecare sistem al organismului. Relaţia dintre somn şi depresie este complexă, mai ales că insomnia poate fi şi o cauză, dar şi un rezultat al depresiei. Totuşi, cercetările sugerează că riscul depresiei este mai mare printre cei care suferă de tulburări de somn.
În timp ce dormim, şi corpul, şi mintea lucrează din greu la repararea ţesuturilor şi la reconectarea reţelelor neuronale. Oamenii care nu dorm cele şapte-nouă ore pe noapte au riscuri mai mari de a dezvolta boli de inimă, diabet şi chiar cancer. Mai mult, un studiu realizat în Japonia a demonstrat că femeile care dorm mai puţin de şase ore pe noapte sunt mai supuse riscului de cancer la sân. Un alt studiu a descoperit că cei care dorm puţin sunt mai predispuşi cu 50% de a face tumori colorectale.
Compania de analiză digitală „Resonate“ a făcut un sondaj printre mai mult de 10.000 de americani care suferă de insomnie şi, astfel, a realizat un clasament al lucrurilor pe care le pot avea în comun insomniacii.
Anatomia insomniacilor
Somnul insuficient poate avea un impact negativ major asupra vieţilor oamenilor. Câteva date ne demonstrează cum se diferenţiază insomniacii de ceilalţi oameni:
- 35% sunt predispuşi la divorţ
- 32% ocupă o poziţie de top în compania în care lucrează
- 40% câştigă puţin
- 28% nu au încredere în recomandările medicilor
- 48% sunt predispuşi la fumat
- 16% se simt inconfortabil când trebuie să discute probleme de sănătate cu medicul de familie
- 32% sunt predispuşi să se trateze cu medicamente
- 19% sunt părinţi de adolescenţi
- 42% sunt şomeri