sange(2)

 

Din cele aproximativ 7 milioane de bărbați, femei și copii cu astfel de afecțiuni din întreaga lume, 75% nu știu de existența lor și nu primesc tratament și îngrijiri corespunzătoare.

Tulburările de coagulare care apar sunt cauzate de lipsa sau de proasta funcționarea a unor proteine importante din sânge, numiți factori de coagulare, care intervin în formarea cheagului pentru a opri sângerarea. Gravitatea bolii depinde de cantitatea acestor factori. Cea mai frecventă este boala von Willebrand.
Dar în luna aprilie se celebrează Ziua Internațională a Hemofiliei, o afecțiune mai rară, dar gravă.

Hemofilia este o boală ereditară. Defectul genetic care se află pe cromozomul X poate exista și la bărbați și la femei, dar se manifestă la persoanele de sex masculin. Este foarte important să se identifice de asemenea și femeile purtătoare.
În funcție de proteina din plasmă care lipsește, hemofilia poate fi de tip A, cea mai frecventă formă, sau de tip B.

Hemofilicul nu sângerează mai mult decât o persoană sănătoasă, ci mai mult timp.
Hemofilicii cu forme severe pot suferi hemoragii interne grave în urma unui traumatism aparent minor. Hemoragiile la nivelul articulaţiilor şi al muşchilor cauzează dureri şi pot duce la pierderi funcţională la nivelul acestora. Pot apărea sângerări și în organele vitale, precum creierul, potenţial letale.

Hemofilia se diagnostichează cu ajutorul testelor de laborator și se suspicionează atunci când o persoană de sex masculine sângerează fără tendința spontană de oprire sau în cazul apariției unor hemoragii profunde, extensive, provocate, cu tendința de oprire tardivă.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro