Dragoş Şerban, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, a pornit de la experienţa personală, prin care a trecut la 15 ani, şi a creat un sistem informatic care permite diagnosticarea naturii unei tumori în doar câteva secunde.
Un licean de clasa a XI-a din Constanţa a creat un sistem informatic care calculează, cu acurateţe de 90%, dacă o tumoră cerebrală este malignă sau benignă. Dragoş Şerban (17 ani), elev al Liceului Internaţional de Informatică, obţine acest rezultat doar pe baza tomografiei sau a investigaţiei RMN. Sistemul se bazează pe colectarea tuturor datelor evidenţiate deja de analizele imagistice, dar reduce timpul de aşteptare al biopsiei, care poate dura o lună. Pe scurt, algoritmul calculează textura tumorii şi dă verdictul.
Dragoş a testat sistemul folosind o bază de date cu acces liber pentru studiere, ce conţine diferite analize medicale ale unor tumori. În paşi detaliaţi, algoritmul procesează informaţiile, apoi segmentează imaginea pentru a localiza tumora, extrage datele şi face calculul parametrilor din textură. Pe baza a 13 caracteristici, tumora este clasificată, iar programul dă rezultatul de „malign“ sau „benign“ - un diagnostic primar care scuteşte pacientul de tensiunea unei aşteptări inutile şi chiar dăunătoare.
Coşmarul trăit la 15 ani
Dragoş a trăit această tensiune pe propria piele, atunci când, în clasa a IX-a fiind, a fost diagnosticat cu o tumoră osoasă la piciorul stâng. „Se umflase piciorul, era rece, nu ştiam ce se întâmplă. Am făcut biopsia odată cu operaţia, apoi am trăit timp de o lună spaima, incertitudinea şi ameninţarea unei boli fatale. Am înţeles atunci când de grea este aşteptarea, cu atât mai mult pentru cei care au un răspuns de tumoare malignă. Pentru ei, intervalul de aşteptare de aproximativ o lună poate ar face o diferenţă în aplicarea tratamentului“, arată liceanul, care a avut norocul de a primi diagnostic de tumoră benignă.
A început să studieze posibilităţile de reducere a acestui timp de aşteptare, extrem de greu de suportat. A intrat pe internet, a căutat portiţe din aproape în aproape şi a adunat destule date cât să îşi poată aplica ideea. „Am conceput sistemul bazându-mă pe statistică matematică, folosind parametri avuţi la dispoziţie. Am verificat apoi dacă algoritmul se confirmă. Când acurateţea testărilor a fost de 90%, mi-am dat seama că am un proiect viabil“, a relatat Dragoş Şerban.
Biletul spre viitor
Intitulat „A non-invasive approach to brain tumors classification based on their textured pattern in MR images and CT scans“ (O abordare non-invazivă pentru clasificarea tumorilor cerebrale bazată pe textura modelului din imagistică), proiectul i-a adus lui Dragoş Şerban Premiul I absolut, cu medalie de aur, la Concursul Naţional de Ştiinţe şi Tehnologii FirSTep, ce a avut loc sâmbătă, 14 februarie, la Bucureşti.
De asemenea, el s-a calificat la cel mai mare concurs de proiecte internaţionale, I-SWEEP, ce va avea loc la Houston, SUA, în mai 2015. Liceanul din România va participa la categoria „Environment health disease prevention“ (Prevenţia bolilor în sănătatea mediului).
Profesorii şi specialiştii cărora le-a prezentat sistemul s-au declarat impresionaţi. Liceanul lucrează acum la perfecţionarea proiectului pentru care vrea să obţină brevet de invenţie. „Nu vreau să mai treacă nimeni prin ce am trecut eu. Dacă este o şansă cât de mică prin care se poate face un pas înainte în cercetarea cancerului, îmi voi dedica toate eforturile pentru a găsi o soluţie“, promite liceanul de 17 ani.
Selectat din gimnaziu pentru performanţele sale
Dragoş Şerban este din Medgidia, fiind absolvent al Şcolii Generale nr.1 „Constantin Brâncuşi“ din municipiu. El a fost selectat de Liceul Internaţional de Informatică din Constanţa, în urma participării la olimpiadele şcolare. Văzându-i preocuparea pentru performanţă, liceul i-a făcut oferta de şcolarizare, care pentru el a fost şansa de a studia la un nivel mai înalt.
Este unicul copil al familiei, locuieşte la internat, iar părinţii săi sunt de formaţie tehnică. Dragoş visează să devină cercetător, specialist în ştiinţa computerului cu aplicaţii în medicină, iar pentru asta va aplica pentru admitere la facultate în străinătate. Următorul proiect la care visează este realizarea unui alt sistem informatic prin care să clasifice tumorile pulmonare.
Palmaresul lui Dragoş Şerban, liceanul-inventator din Constanţa
IYIPO (International Young Inventors Project Olympiad), 25-27 aprilie 2013, Tbilisi, Georgia - Premiul al II-lea, cu medalie de argint, pentru proiectul „Hungry cat - animation based learning environment“, un mediu de lucru în care elevii pot învăţa noţiuni de fizică, pârghii şi scripeţi, printr-un program animat de pe un website.
I-SWEEP - Olimpiada Internaţională de proiecte de energie, inginerie, mediu, 8-13 mai 2013, Houston USA - Premiul al III-lea, cu medalia de bronz, pentru proiectul „An eco-friendly wall coating with better insulating properties“, un material izolator pentru pereţi din pastă de hârtie combinată cu ipsos, mai eficient decât sticla
EBIKO - Concurs Internaţional de proiecte informatice, 8-11 mai 2014, Ankara, Turcia, Premiul al III-lea, cu medalia de bronz, cu proiectul „Sorting Algorithms Race“, o aplicaţie care predă algoritmii de sortare, într-un mod interactiv şi prietenos, în cadrul disciplinei informatica. Elevii îşi însuşesc noile concepte prin animaţii şi jocuri interactive.
Drona elevilor din Eforie Sud zboară peste Ocean
Constanţa va mai fi reprezentată la competiţia I-SWEEEP 2015 de elevii de clasa a IX-a de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva“ din Eforie Sud. Ei au realizat două proiecte care vor fi expuse la târgul mondial de proiecte ştiinţifice.
Primul proiect, „Utilizarea dronelor în prevenirea incendiilor de vegetaţie“, funcţionează pe bază de senzori ce monitorizează parametrii aerului şi transmit datele la sol. Cu ajutorul acestei drone pot fi prevenite şi localizate incendiile de vegetaţie. Proiectul îi are ca autori pe elevii Paul Paraschiv, Andreea Ghena, Vlad Neagu şi Ionuţ Băloiu.
Cel de-al doilea proiect, „Studiul calităţii aerului în sălile de clasă“, foloseşte tot senzori care permit monitorizarea temperaturii, a umidităţii relative, a intensităţii radiaţiei luminoase, a concentraţiei dioxidului de carbon şi a prezenţei unor gaze toxice - cum sunt monoxidul de carbon sau compuşii organici volatili. Acesta a fost dezvoltat de elevii Alexandru Mândra, Ioana Bărbuliceanu, Sorina Ivan, Eugen Hulub. Cele două echipe sunt coordonate de profesorul Florin Şerbu.