Norme Coca 2023 - 2024

Universitatea Babes-Bolyai încurajează si sustine unul dintre proiectele de mare interes care se derulează în cadrul institutiei, “sângele artificial”, proiect condus de conf. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu, transmit reprezentantii universitătii clujene.

Radu Silaghi-Dumitrescu, inventatorul sâgelui artificia declarase dumincă seara, după ce a coborât de pe scena Balului Operie unde a primit titlul de Senior al Cetătii, că nivelul finanţării necesar cercetărilor pe care le face de câţiva ani pentru crearea sângelui artificial a ajuns în prezent insuficient

”Mai avem de lucru un an sau doi, nu ştiu cum, nu ştiu cu ce fonduri, dar noi o să le facem. Nu suntem aici să ne plângem, ci să rezolvăm probleme. Vom avea sângele artificial, făcut de noi sau de alţii, dar ne vom strădui să îl avem. Noi avem datoria să încercăm”, a spus Silaghi-Dumitrescu.

Acesta a mai adăugat că în toamna anului trecut Ministerul Cercetării a deschis, ”sub efectul presiunii mediatice”, o linie de finanţare specială pentru acest proiect.

”Deocamdată nu avem fizic niciun fond, dar avem promisiuni că vor veni în continuare pe acea linie deschisă de minister. Există greutăţi, puteţi să-i întrebaţi pe toţi cercetătorii din România, din ianuarie până în aprilie pur şi simplu nu există bani. În fiecare an aproape. Nu are rost să insistăm. Suntem doar pe dorinţa noastră de a lucra. Noi ne facem treaba aşa cum putem”, a afirmat cercetătorul.

Reprezentantii Universitătii Babes-Bolyai îl contrazic însă pe inventator spunând că universitatea si Ministerul Educatiei încurajează si ”sustine concret proiectul sângele artificial, în sensul în care a acordat finantare si promite să acorde în continuare”, adăugând că ”sincopele administrative din finantarea cercetării au loc în fiecare an si nu ni se întâmplă doar nouă”.

”Ministerul Educatiei sustine concret proiectul sângele artificial, în sensul în care a acordat finantare si promite să acorde în continuare. Sincopele administrative din finantarea cercetării au loc în fiecare an (în special în primele luni) si nu ni se întâmplă doar nouă. Din câte stiu, ele tin de data la care Ministerul primeste efectiv fondurile în cont, pentru a le da mai departe”, afirmă conf. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu. De asemenea, acesta precizează că “în mediul stiintific, regula este să câstigi finantările prin competitii. UBB este una dintre cele mai performante universităti din sud-estul Europei si una dintre cele mai deschise către excelentă în cercetare. Fondurile pe care le are la dispozitie sunt limitate, însă se fac eforturi pentru sustinerea proiectelor interne. Conducerea UBB sprijină în continuare preocupările grupului coordonat de conf. univ. dr. Radu Silaghi-Dumitrescu si face demersuri pentru recunoasterea importantei proiectului si pentru obtinerea de resurse financiare suplimentare necesare derulării cercetărilor. Alocarea de fonduri către proiectele de cercetare se face, în UBB, în cadrul unor competitii interne, decizia de finantare fiind luată după evaluarea de către specialisti a propunerilor de proiecte intrate în competitie”, au conchis reprezentantii UBB Cluj într-un comunicat de presă.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro