O greşeală în actele de identitate i-a dat peste cap viaţa unui buzoian. Odată cu modificarea codului numeric personal, omul a pierdut practic identitatea sa anterioară, cu toate contribuţiile plătite la fondul de pensii sau de sănătate. În plus, deşi nu este vina lui, buzoianul e nevoit să repare eroarea pe cheltuiala sa.

Povestea lui Gheorghe Bratu începe în 2013, când şi-a pierdut vechiul buletin. S-a dus la Evidenţa Populaţiei, în comuna natală, iar o funcţionară de-acolo a găsit o neregulă în acte, aşa că i-a schimbat Codul Numeric Personal.

„În CNP figura născut pe data de 10, iar după verificări în registrul de naștere, născut pe data de 7”, a explicat Anişoara Drăgoi, șefa serviciului pentru evidența populației din comuna Săhăteni.

Greşeala făcută în urmă cu aproape 50 de ani în certificatul lui de naştere s-a răsfrânt acum asupra vieţii bărbatului.

De curând, bărbatul a vrut să-i doneze un rinichi soţiei, care are insuficienţă renală. La Casa de Asigurări de Sănătate a avut o surpriză neplăcută.

„Unde merg, mă lovesc de o barieră. Vechimea - am cartea de muncă acasă - să sperăm că se cumulează. Dar la Casa de Sănătate, ca și contribuabil m-au găsit doar din 2013, de când e noul CNP”, spune Gheorghe Bratu.

„Modificându-se CNP-ul, a întâmpinat fel de fel de greutăți, în primul rând la Casa de Sănătate, unde are, v-am spus, probleme cu soția. La bănci, pe unde are conturile deschise”, spune Valeriu Vişoiu, primarul comunei Săhăteni.

După nenumărate drumuri, bărbatul a aflat până la urmă ce are de făcut.

„Acest angajat nu își pierde vechimea în muncă și, totodată, veniturile pe care angajatorul i le-a declarat în toată această perioadă de activitate. Situația se poate rezolva de către serviciul de evidență informatizată a persoanei, instituția care a generat noul CNP”, a explicat Constantin Ionuț, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Buzău.

Buzoianul mai trebuie să plătească acum şase lei pentru o adeverinţă de la Primăria Săhăteni, cu care va merge la toate instituţiile. Pe baza acelui act, vor fi făcute toate modificările necesare.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro