Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Sursa monitorulexpres.ro

Un nou studiu al American Heart Association demonstrează că uleiul de nucă de cocos nu este un aliment sănătos. Autorii recunosc că recomandarea de a mînca mai puţine grăsimi saturate şi mai multe grăsimi nesaturate rămîne una dintre cele mai bune metode de a reduce riscul bolilor de inimă. De fapt, spun ei, studiile arată că înlocuirea grăsimilor saturate cu ulei vegetal polinesaturat poate reduce boala cardiovasculară cu aproximativ 30%. Acest lucru este similar cu reducerile observate la utilizarea medicamentelor cu statine, scrie doctorexpres.ro.

O teorie desfiinţată

Grăsimile saturate se găsesc în carne, lapte integral şi unt şi în unele uleiuri tropicale, cum ar fi cel de palmier şi de cocos. Alte tipuri de grăsimi: grăsimile polinesaturate (nuci, seminţe, peşte gras, ulei de porumb şi de soia) şi grăsimi mononesaturate (nuci şi seminţe, uleiuri de avocado, de măsline şi canola). Autorul principal, Frank Sacks, profesor la Harvard, spune că „am vrut să răspundem dezinformării promovate de unii oameni de ştiinţă şi de unii jurnalişti care pun la îndoială ştiinţa nutriţională sănătoasă“.
Un studiu recent a constatat că 72% dintre americani (şi 37% dintre nutriţionişti) consideră că untul de cocos este un aliment sănătos. „Nu există nicio bază pentru asta. Uleiul de nucă de cocos este grăsime pură, mai bogată în grăsimi saturate decît alte surse, cum ar fi uleiul de palmier sau untul, şi nu există nimic în el care să determine reducerea efectelor negative ale grăsimilor saturate“.

Citeste mai departe

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro