Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

În premieră națională, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș a organizat vineri, la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) "Târgul Disciplinelor Clinice" pentru atragerea studenților și rezidenților către activitatea de cercetare.

Foto: (c) DORINA MATIS / AGERPRES FOTO

"Târgul disciplinelor este o manifestare organizată de universitatea noastră în premieră națională, care își propune prezentarea temelor de cercetare de la nivelul disciplinelor clinice către studenți, diseminarea acestei oferte către studenți, astfel încât ei să poată alege, în deplină cunoștință de cauză, drumul pe care vor să-l urmeze în cercetare și să se integreze în colectivele de cercetare de la nivelul disciplinelor. Este pentru prima dată când se organizează așa ceva, sunt 35 de discipline clinice care își expun aici oferta de cercetare și sperăm că studenții, având această informație, vor reuși să se integreze în colective și să înceapă mai repede, încă de pe băncile studenției, activitatea de cercetare", a declarat dr. Teodora Benedek, unul dintre inițiatorii manifestării.

Potrivit acesteia, "Târgul Disciplinelor Clinice" este o inițiativă a Comisiei de reformă curriculară a UMF Târgu Mureș, care încearcă să perfecționeze curricula, să renunțe la atitudinea pasivă și să vină în întâmpinarea studenților.

"Și atunci ne-am pus problema implicării studentului și în activitatea de cercetare și a atragerii studentului în activitatea de cercetare. Astfel s-a născut ideea că nu ar fi rău să le prezentăm ce facem, să nu aveam o atitudine pasivă, să așteptăm studentul să vină la noi, ci să mergem noi să-l chemăm, să-l atragem pe student la noi", a subliniat dr. Teodora Benedek.

Rectorul UMF Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a precizat că acest târg este un demers "original și curajos al universității" de a veni în fața studenților și de a le expune care sunt disciplinele clinice, pentru a-i tenta să îmbrățișeze o carieră în cercetarea științifică.

"Dorim să se implice în activitățile medicale pe care fiecare clinică le face și cred că le stârnim astfel și dorința de cercetare, și dorința de a interacționa mai direct cu bolnavul. Vom extinde acest târg la disciplinele preclinice cu ocazia următoare, pentru că într-un fel este și un experiment privind impactul unei astfel de acțiuni și văd că este unul foarte mare, și dorim ca în fiecare an studenții, informați fiind, să știe să aleagă unde să-și facă lucrarea de licență, ce vor să facă în viață prin prisma profesiei medicale și să înțeleagă că Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș îi pasă de fiecare dintre ei", a spus prof. dr. Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF a afirmat că nici până acum studenții nu aveau dificultăți în a-și alege disciplinele, însă nu erau întotdeauna informați corespunzător, întrucât medicii nu au timp să își promoveze realizările și că, de cele mai multe ori, alegerea acestora era aleatorie.

"Era oarecum o alegere destul de aleatorie, care se baza mai mult pe elemente subiective decât obiective. Dacă un student de pildă, în anii mici, înțelege anumite mecanisme fiziopatologie, pe care apoi le întâlnește în practică în anii mari, când intră în spital, probabil că aceste pasiuni pe care le descoperă în prima parte a formării lor își pot găsi o activitate clinică. Toți studenții vor să fie mari medici, toți vor să publice, să facă cercetare și noi trebuie să le creăm mecanismul prin care ei să poată să facă acest lucru. Practic, organizăm un pic această formă de alegere a lucrărilor de licență dar, repet, e un mic segment licența. De fapt noi vrem să îi orientăm spre formarea profesională științifică", a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.

AGERPRES/

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro