Norme Coca 2023 - 2024

Rectorul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunțat luni, într-o conferință de presă, câștigarea unei finanțări europene pentru realizarea Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, unic în România, care va costa peste 10 milioane de euro.

Foto: (c) Vlad STAVRICĂ/AGERPRES ARHIVĂ

"Vă anunț evenimentul anului: de curând Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș prin programul operațional POS CCE, în cadrul infrastructurii de cercetare-dezvoltare, a câștigat un proiect care se numește 'Centru Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice'. Este un proiect care va dezvolta în UMF un centru de excelență în domeniul cercetării fundamentale și al cardio-neurologiei, care are o valoare de 46 milioane de lei, adică 10,47 milioane de euro, din care valoare nerambursabilă 8,41 milioane de euro. Este ceva ce lipsea universității, un obiectiv pe care ni l-am asumat la începutul mandatului (...) Pe domeniul acesta proiectul este unic. Trebuie să spun că este printre cele mai bine finanțate centre la nivel național, care au fost câștigate în ultima sesiune de proiecte", a declarat Leonard Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu Mureș a precizat că acest centru va funcționa într-o clădire nouă cu o suprafață de peste 4.000 mp, care va conține 412 echipamente de cercetare/dezvoltare și în care vor exista 10 laboratoare performante, comparabile cu tot ce există la nivel mondial, un laborator de imunologie, cromatografie și spectrofotometrie de masă, analize citologice, de biologie moleculară și genetică/genomică, un laborator cu șase centre de explorări funcționale avansate și o bancă de ADN și plasme.

"Suntem în faza de contractare a acestui proiect câștigat și termenul este foarte strâns de finalizare a acestui proiect. Vom face tot posibil să îl dăm în funcțiune la finele anului 2015 (...) Cred că acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesară unui salt semnificativ în tot ceea ce înseamnă producție științifică la nivel UMF Târgu Mureș. Erau multe voci care spuneau că ar vrea să facă cercetare științifică, dar nu aveau cu ce. În momentul în care va fi gata, vor avea cu ce. Avem un plan de recrutare de personal. Vor fi create 15 noi locuri de muncă pentru chimiști, biochimiști, fizicieni și personal medical", a afirmat prof. dr. Leonard Azamfirei.

El a precizat că două componente unice ale proiectului au contribuit la câștigarea finanțării, pe de o parte înființarea și derularea unui program de evaluare a riscului genetic pentru boala cardiovasculară, întrucât "laboratorul de genetică și genomică va fi capabil să disece brațul cel mai ascuns al cromozomilor, să vadă care este profilul genetic al unui bolnav, să poată da un diagnostic de predicție asupra riscului de dezvoltare a acestei boli — evident că pe viitor acest laborator va putea să se dezvolte și pe alte patologii nu doar patologia cardiovasculară și neurologică".

La UMF Târgu Mureș se va înființa și un Centru de Referință pentru Canalopatii Cardiace Congenitale pentru bolile cardiologice congenitale.

Clădirea centrului de cercetare va fi o construcție dezvoltată în incinta campusului, cu demisol, parter și trei niveluri ce vor încorpora, structurat pe etaje, spațiile tehnice și auxiliare, spațiile pentru investigarea pacienților și recoltarea de probe, spațiile pentru cercetare, spațiile pentru analiza și elaborarea materialelor științifice, spații pentru asigurarea circulațiilor orizontale și verticale, precum și spațiile pentru stocarea informațiilor.

AGERPRES

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro