Sursa

Un anticorp posedând potenţiale efecte terapeutice împotriva sclerozei multiple, numită şi scleroza în plăci, cea mai frecventă cauză de handicap neurologic la adulţii tineri, oferă perspective pentru un nou medicament care să lupte împotriva maladiei, potrivit cercetătorilor de la Institut National de la Sante et de la Recherche Medicale (INSERM) din Franţa. Cercetătorii, a căror lucrare a fost publicată miercuri în revista specializată "Brain", au dezvoltat acest anticorp şi l-au testat pe şoareci. Ei speră să treacă în cel mai scurt timp posibil la primele teste pe oameni.

Scleroza multiplă, care afectează creierul şi măduva spinării, este considerată o boală autoimună, deoarece sistemul imunitar menit să protejeze organismul de agresiunile exterioare, ataca proprii constituenţi. Celulele imune, în special limfocite, duc la distrugerea tecii de mielină care înconjoară şi protejează extensiile (axoni) neuronilor, perturbând transmiterea impulsurilor nervoase.

Leziunile sub formă de "plăci" sunt dispersate în creier şi în măduva spinării. Acestea provoacă simptome care variază foarte mult de la o persoană la alta. Cel mai adesea, boala, care afectează aproximativ o persoană dintr-o mie, se manifestă în pusee, cu apariţia unor probleme motorii, senzoriale şi cognitive, care regresează în câteva săptămâni. Dar, de-a lungul anilor, aceste simptome pot progresa spre un handicap ireversibil.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro