În primele zile din 2014, aceştia s-au trezit că sunt trimişi acasă, fără medicamente, în condiţiile în care schema de tratament în cazul tuberculozei nu poate fi întreruptă. Supărat că-i vede pe bolnavi neputincioşi, Octavian Lupaşcu a decis să facă singur rost de bani pentru a le achiziţiona acestora medicamente. Aşa a ajuns şi la o biserică din judeţ, unde, povestindu-i preotului prin ce trec pacienţii săi, a reuşit să strângă de la el primii 500 de lei. A mai pus din buzunarul său încă 20 de lei, a cumpărat din farmacie medicamente şi aşa le-a asigurat raţia primilor opt bolnavi.
Sponsorizări şi de peste hotare
Ulterior, cadrul medical s-a implicat şi mai puternic, cerând ajutor de peste tot. „Am primit bani de la tot felul de prieteni şi de cunoscuţi. Un oneştean, stabilit în Hamburg, care a venit acasă de Sărbători, mi-a dat 200 de lei, altcineva din Spania mi-a trimis 113 euro. Şi preoţii de la noi, de la bisericile din Oneşti, au donat 500 de lei. Am reuşit, într-un final, să cumpăr medicamente pentru mai mulţi bolnavi“, detaliază Lupaşcu.
A trebuit chiar să încheie contracte de sponsorizare cu fiecare donator pentru a putea depăşi problema birocratică care îl împiedica să aducă medicamente din afara spitalului. În plus, chiar şi Oana Mihaela Secară, directoarea Spitalului Municipal din Oneşti, a donat din propriul buzunar 200 de lei, însă abia după ce a auzit că jurnaliştii se interesează de situaţia tragică de la ea din spital.
Şefa Dispensarului de Pneumoftiziologie din Oneşti, Gabriela Ionescu, prezintă, însă, situaţia ca pe o victorie personală: „Eu am făcut adrese la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bacău, unde explicam că s-au terminat banii pentru tratament. Am primit răspuns că nu mai sunt bani pentru probleme curative, că finanţarea s-a epuizat. Dar acum e bine! Ne-am descurcat cu bani din donaţii!“.
Problema banilor a fost între timp rezolvată, însă şefii DSP Bacău susţin că vina a fost în totalitate a celor de la Oneşti. Aceştia spun că, anul trecut, dispensarul a primit suma de 13.000 de lei, însă şefii de acolo au preferat să achite utilităţile, în detrimentul realizării unui stoc de medicamente.