Norme Coca 2023 - 2024

Cinci pacienți care au orbit din cauza unei afecțiuni degenerative și-au recăpătat parțial vederea după ce li s-a implantat un cip care preia funcțiile retinei, a anunțat vineri postul France Info.

Societatea franceză Pixium Vision a efectuat cu succes operațiunea, ce constă din instalarea unei camere video miniaturizate pe o pereche de ochelari ce captează semnalele vizuale și a unui cip care convertește aceste imagini în semnale electrice care stimulează neuronii și creează imagini în creier. Cipul are două componente, una este instalată pe suprafața globului ocular, iar cea de-a doua, alcătuită din circa 50 de electrozi, se află pe nervul optic.

Prima pacientă care a fost supusă acestei intervenții revoluționare a fost o femeie în vârstă de 58 de ani, care și-a pierdut vederea cu 20 de ani în urmă, iar acum, la șapte luni de la instalarea cipului, poate să recunoască obiecte, lumini și forme.

Acest tip de implant este deocamdată într-o fază experimentală și de el pot beneficia doar acele persoane care suferă de retinită pigmentară, o boală ereditară ce afectează retina și ale cărei simptome se agravează treptat în decursul anilor.

Așadar, dispozitivul nu este eficient în cazul celor care s-au născut orbi sau suferă de afecțiuni ce nu sunt determinate de leziunile retinei, întrucât el folosește memoria vizuală pentru a recrea imagini pe baza semnalelor primite de creier. Dar această tehnologie ar putea fi adaptată în viitor pentru a trata formele cele mai comune de orbire progresivă.

Dacă actualele experimente vor confirma rezultatele bune ale prototipului, evaluat în prezent și de alte două companii, atunci dispozitivul ar putea fi comercializat începând de anul viitor la un preț de circa o sută de mii de euro.

AGERPRES/

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro