Un donator de sânge din 3.000 din Marea Britanie este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat. Un studiu cere iniţierea unei depistări sistematice a donatorilor infectați, în Europa, informează luni AFP, citat de Agerpres.
Studiul a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.
Potrivit sursei citate, hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat: porc mistreț, cerb: fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în țările în dezvoltare, și prin transfuzie sangvină. De asemenea, transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.
Autorii studiului au precizat că virusul a fost transmis la 18 din 43 de pacienți (42%) care au primit transfuzii cu sânge găsit pozitiv la teste.
Majoritatea bolnavilor de hepatita E se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat.
Jean-Michel Pawlotsky, specialist în hepatite virale, a subliniat necesitatea punerii în practică a unei depistări sistematice a donatorilor de sânge pentru virusul heptitei E în regiunile unde acesta a devenit endemic, precum UE, inclusiv Franța.
Potrivit datelor OMS, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat în lume la 20 de milioane în fiecare an, cazurile acute de hepatită E la peste 3 milioane, iar numărul deceselor la 56.000.
China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume.