Un donator de sânge din 3.000 din Marea Britanie este purtător al virusului hepatitei E care poate provoca o boală de ficat. Un studiu cere iniţierea unei depistări sistematice a donatorilor infectați, în Europa, informează luni AFP, citat de Agerpres.

Studiul a relevat că 79 de donatori din 225.000 erau infectați cu o tulpină a virusului (VHE, în engleză HEV), genotipul 3, predominantă în țările dezvoltate.

Potrivit sursei citate, hepatita E poate fi contractată prin intermediul animalelor infectate (fermieri, veterinari), prin alimente (consumul de carne de porc, sau vânat: porc mistreț, cerb: fiartă sau prăjită insuficient) sau prin apă contaminată (transmitere oro-fecală), în țările în dezvoltare, și prin transfuzie sangvină. De asemenea, transmiterea de la mamă la făt poate avea loc în perioada de sarcină.

Autorii studiului au precizat că virusul a fost transmis la 18 din 43 de pacienți (42%) care au primit transfuzii cu sânge găsit pozitiv la teste.

Majoritatea bolnavilor de hepatita E se vindecă fără tratament, dar virusul poate fi periculos, mai ales pentru femeile însărcinate sau pentru cei imunodeficienți, bolnavii de cancer sau cei care sunt supuși unui transplant, categorii care riscă să dezvolte o boală gravă de ficat.

Jean-Michel Pawlotsky, specialist în hepatite virale, a subliniat necesitatea punerii în practică a unei depistări sistematice a donatorilor de sânge pentru virusul heptitei E în regiunile unde acesta a devenit endemic, precum UE, inclusiv Franța.

Potrivit datelor OMS, numărul infecțiilor provocate de virusul (VEH/HEV) este estimat în lume la 20 de milioane în fiecare an, cazurile acute de hepatită E la peste 3 milioane, iar numărul deceselor la 56.000.

China a produs și a omologat un vaccin împotriva hepatitei E, care nu este însă disponibil în întreaga lume.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro