Norme Coca 2023 - 2024

Testele realizate pe 28 de pacienţi care sufereau de ani de zile de depresie au demonstrat că mici doze de ketamină reduc simpotomele în doar câteva ore de la administrare, iar efectul durează mai multe luni.

Experţii spun că această descoperire ar putea duce la un nou tratament pentru depresie. Această tulburare afectează o persoană din zece la un anumit moment din viaţă. Deşi există tratamente cu antidepresive, în multe cazuri acestea nu au efect.

În cadrul testului cu ketamină, pacienţii au primit câte 6 doze, la anumite intervale de timp. Opt persoane s-au simţit mai bine şi 4 din acestea nici nu au mai fost diagnosticate cu depresie.

Efectul benefic s-a manifestat chiar şi la bolnavi care sufereau de 20 de ani de această afecţiune, spun cercetătorii de la Oxford Health NHS Foundation Trust.

Durata efectului diferă însă foarte mult. La unele persoane durează doar câteva zile, iar la altele chiar şi 3 luni. Există însă şi efecte secundare, într-un caz fiind întreruptă circulaţia sanguină spre creier.

Cercetătorii avertizează că tratamentul nu va înlocui clasicele antidepresive şi că trebuie administrat doar de medici, la spital, nu pe cont propriu.

Katamina este numită „drogul de petrecere” şi în Marea Britanie este clasificată drept un drog de categoria B. Cu toate acestea, substanţa este folosită în medicină ca anestezic şi pentru a trata durerile de spate.

Sursa: BBC News

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro