Norme Coca 2023 - 2024

Procurorii DNA din Constanța l-au trimis în judecată pe Nicu Ion, comisar șef de poliție judiciară, comandantul Poliției orașului Hârșova la data faptelor, pentru șantaj, tentativă la efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații.

Procurorii susţin că, în iunie 2012, Nicu Ion a constrâns un medic al Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța să întocmească rețete pentru medicamente compensate de la bugetul Casei de Asigurări de Sănătate pe care să le trimită farmaciilor aparținând SC Venita Lau & Mar SRL, firmă a unor apropiați ai inculpatului. Acestea urmau să nu elibereze efectiv medicamentele, dar să deconteze rețetele de la buget, urmând ca, în baza unei înțelegeri, inculpatul să își însușească o parte din sumele de bani obținute. Șantajul s-a produs urmare a unui control pe care reprezentanții Gărzii Financiare și polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații a Fraudelor l-ar fi făcut cu privire la activitatea medicului.

Ameninţări directe

Poliţistul l-a contactat și l-a făcut să creadă că el este acela care îl va cerceta într-un dosar ce privea săvârșirea unor infracțiuni legate de eliberarea unor rețete medicale și de modalitatea de decontare a acestora. "Actul de control întocmit de reprezentanții Gărzii Financiare a fost într-adevăr transmis IPJ Constanța, fiind întocmit un dosar penal, însă acesta nu a vizat presupuse activități ilicite ale medicului, ci ale altor persoane. În paralel cu solicitările legate de eliberarea rețetelor compensate, inculpatul Ion continua să sublinieze, pe de o parte, pretinsa situație dificilă a persoanei vătămate (medicul) dată de gravitatea presupusei acuzații formulate împotriva acestuia, dar și să îi transmită acestuia mesajul că vrea să îl ajute printr-o soluție favorabilă. Persoana vătămată a mai arătat că starea sa de temere a fost amplificată de împrejurarea că inculpatul i-a spus că, dacă nu se conformează solicitărilor sale, există riscul să facă închisoare, dar și de faptul că i se crease convingerea că discută cu șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor", susţin procurorii.

Comisar şef afacerist

În martie 2013, poliţistul a angajat un avocat care a efectuat demersurile necesare înființării SC Nikos Pharm Distribution SRL, căruia i-a plătit onorariul pentru munca depusă, a depus capitalul social al societății, a achitat taxele necesare înființării, a încheiat mai multe acte juridice în numele firmei, iar ulterior a depus declarații la organele fiscale, toate cu scopul de a efectua activități lucrative prin intermediul societății arătate. Ulterior, Nicu Ion a declarat, în mod mincinos, în cuprinsul declarației de interese, că nu este asociat sau administrator la vreo societate comercială, deși întrunea ambele calități în cadrul SC Nikos Pharm Distribution SRL. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro