Specialistul, care a analizat rezultatele mai multor studii referitoare la efectele alcoolului, sustine ca cei care beau cu moderatie traiesc mai mult decat abstinentii.
Un cercetator finlandez, fost expert in consumul de alcool pentru Oganizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), a emis recent o teorie care contrazice intrucatva recomandarile facute de ceilalti specialisti in ceea ce priveste consumul de alcool. El sustine ca limitele impuse in acest sens sunt mai mari si ca cei care consuma zilnic cateva beri sau doua-trei pahare cu vin au sansa de a trai mai mult decat cei care refuza sa puna gura pe alcool.
Atentie, insa, cei care au facut o pasiune prea mare pentru alcool nu trebuie sa se bucure, intrucat si teoria expertului finlandez indeamna la moderatie, specificand doar ca doza de alcool ce poate fi consumata fara riscuri pentru sanatate este ceva mai mare decat cea recomandata in prezent de specialisti.
Pana cand nu vor fi confirmate si de alte studii si nu vor avea sustinerea altor specialisti din domeniu, este bine totusi ca teoriile cercetatorului finlandez sa fie tratate doar cu titlu informativ, fara graba de a fi puse in aplicare, recomanda medicii.
Medicul Kari Poikolainen si-a dedicat o buna perioada a activitatii analizei amanuntite a rezultatelor mai multor studii realizate pe parcursul a zeci de ani, referitoare la riscurile la care se expun consumatorii de alcool si la efectele alcoolului asupra sanatatii. Recent, acesta a anuntat primele concluzii, sustinand ca in realitate cantitatile moderate de alcool ce pot fi cunsumate sunt mai mari decat cele recomandate in prezent. Mai precis, expertul finlandez sustine ca alcoolul devine nociv numai in cazul in care consumul depaseste 13 unitati pe zi, ceea ce, tradus in cantitati, ar insemna echivalentul unui litru de vin sau a trei litri de bere (?!?). In prezent, recomandarile adresate de medici in privinta consumului de alcool sunt de 600 de mililitri de bere pe zi in cazul barbatilor si de 300 de mililitri de bere in cazul femeilor, sau unul-doua pahare de vin pe zi.
Mai mult, Kari Poikolainen sustine in studiul publicat de Daily Mail, ca cercetarile pe care le-a efectuat de-a lungul mai multor ani au condus la concluzia ca cei care consuma, chiar si zilnic, alcool in cantitati moderate, traiesc mai mult decat cei care prefera abstinenta.
Beneficiile pe care le poate avea asupra organismului consumul unui pahar de vin sau al unei sticle de bere au fost confirmate in numeroase randuri si de alti specialisti, insa cantitatile recomandate sunt mult mai mici. S-a dovedit astfel ca o cantitate mica de alcool poate fi eficienta in prevenirea bolilor cardiovasculare. In acest caz este vorba de un consum foarte mic, intrucat in cazul in care se depaseste limita, efectele sunt exact contrare, alcoolul devenind factor principal in aparitia acestor boli.
Alte studii arata ca doua beri mici in cazul barbatilor si una pentru femei, scad incidenta pietrelor la rinichi si la colecist, riscul de obezitate si de diabet de tip II, de depresie, de Alzheimer si de osteoporoza.
Nimeni, insa, nici macar expertul finlandez, nu recomanda consumul de bauturi spirtoase, care contin doze mari de alcool in cantitati mici si sunt nocive pentru ficat, sistemul cardio-vascular, sistemul digestiv si sistemul nervos.