Un gel vaginal microbicid aplicat înaintea unui contact sexual poate proteja împotriva infectiei cu virusul HIV, însă o echipă de cercetători americani a observat, în cadrul unui experiment desfăsurat pe maimute, că un astfel de gel poate fi la fel de eficient si dacă este aplicat după contactul sexual, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.

Această descoperire va îmbunătăti utilizarea si eficienta acestui mijloc de preventie anti-HIV, conform cercetătorilor care au realizat acest experiment.

Gelurile microbicide si-au dovedit deja eficienta pentru a preveni infectiile cu HIV dacă sunt aplicate înaintea contactului sexual. Aceste geluri contin o substantă care împiedică virusul să pătrundă în ADN-ul celulelor imunitare.

Însă, noi "ne-am gândit că aplicarea unui astfel de gel după un contact sexual ar fi mai putin deranjantă pentru femei si pentru partenerii sexuali, oferindu-le un mai bun control asupra utilizării si eliminând necesitatea de a pregăti dinainte o relatie sexuală, fapt care distrugea orice spontaneitate si surpriză", explică autorii acestui studiu ce a fost publicat în ultimul număr al revistei Science Translational Medicine.

Virusul HIV are nevoie de sase ore, după un contact sexual, pentru a pătrunde în ADN-ul celulelor imunitare, ceea ce oferă suficient timp pentru aplicarea gelului după întretinerea relatiilor sexuale.

În cazul experimentului derulat pe macaci, cercetătorii au observat că aplicarea acestui gel cu 30 de minute înainte de raportul sexual împiedică infectarea cu HIV. Gelul are însă aceeasi eficientă si dacă este aplicat cu până la 3 ore după întretinerea raportului sexual.

În cadrul experimentului cinci din cele 6 maimute care au fost tratate cu acest gel la 3 ore după ce au întretinut raporturi sexuale cu maimute infectate cu un virus al imunodeficientei specific maimutelor si foarte asemănător virusului HIV, au rămas seronegative. Acest lucru corespunde unui nivel de protectie de 84%.

AGERPRES/(AS — editor: Codrut Bălu)

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro