Norme Coca 2023 - 2024

Compania farmaceutică Merck & Co., producătoarea inelului vaginal contraceptiv care se comercializează şi în România, a acceptat să plătească 100 de milioane de dolari într-un proces din SUA, în care produsul a fost considerat vinovat pentru mai multe cazuri de infarct în rândul utilizatoarelor.

NuvaRing este un inel vaginal care acţionează ca orice contraceptiv hormonal, eliberând hormoni în organismul femeii astfel încât să împiedice concepţia în momentul actului sexual neprotejat cu prezervativ. Combinaţia de estrogen (etinilestradiol) şi progestogen (etonogestrel) este asociată cu un risc crescut pentru utilizatoare de a dezvolta cheaguri de sânge care, la rândul lor, pot provoca un infarct, un accident vascular cerebral sau chiar moarte subită.

După mai multe cazuri de infarct înregistrate la femei tinere în SUA şi după câteva cazuri de deces în urma utilizării NuvaRing, compania Merck are pe rol câteva mii de procese în Statele Unite ale Americii. Vineri, compania farmaceutică a acceptat să plătească 100 de milioane de dolari, dar a negat că ar avea vreo vină în cazul victimelor efectelor adverse ale inelului vaginal, potrivit Reuters.

3.000 de femei au intentat procesul şi 95% din ele trebuie să fie de acord cu această înţelegere, pentru ca ea să poată fi valabilă. Dacă se aprobă, fiecare victimă va primi aproximativ 58.000 de dolari.

În urma acestei înţelegeri, Merck va plăti mai puţin decât au plătit Bayer şi alte companii concurente pe piaţa contraceptivelor în procese similare, potrivit Bloomberg. Compania Bayer a plătit anul trecut peste 1,6 miliarde de dolari în urma unui proces privind efectele secundare ale anticoncepţionalelor Yasmin şi Yaz. Motivul a fost acelaşi: risc crescut de cheaguri de sânge şi de infarct sau atac cerebral.

Cum pune în pericol sănătatea

De vină pentru riscul crescut asupra sănătăţii femeilor este, de fapt, tipul de progestogen folosit, etonogestrelul. Acesta creşte de două ori riscul de cheaguri de sânge, potrivit mai multor zeci de studii ştiinţifice. Cheagurile blochează venele sau arterele şi, astfel, se declanşează un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral. De asemenea, cheagurile pot călători în corp şi bloca alte funcţii ale corpului, cum este respiraţia.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro