Norme Coca 2023 - 2024

Cei in cauza au eliberat ilegal peste 6.500 de documente  necesare obtinerii sau reinoirii permiselor de port-arma si permiselor de conducere, unii dintre beneficiari neindeplinind conditiile medicale necesare.

 

medici-arestati-preventiv-pentru-luare-de-mita-in-dolj-111792-1Premiera nedorita in Justitia si in lumea medicala romaneasca, noua cadre medicale, in majoritate medici, trimisi in fata instantei pentru o serie de infractiuni prin care au facilitat obtinerea frauduloasa a unor permise de conducere si permise de port-arma. Potrivit procurorilor, cei acuzati au actionat astfel in cazul mai multor persoane care au preferat sa sara peste examinarea medicala, oferind diferite sume in schimbul adeverintelor care sa ateste ca erau apti din punct de vedere medical si psihologic sa conduca autovehicule sau sa detina arme. Cazul s-a petrecut la Targu Jiu, unde noua medici specialisti si asistenti au fost pusi sub acuzare pentru trafic de influenta, luare de mita, fals intelectual, complicitate la uz de fals si abuz in serviciu, fapte comise in perioada ianuarie-octombrie a anului trecut. Procurorii au inceput urmarirea penala impotriva acestora la finele anului 2013, finalizand rechizitoriul si dispunand, la jumatatea acestei saptamani, trimiterea celor noua in judecata, pentru infractiunile enumerate mai sus. La momentul inceperii cercetarilor, toti cei noua suspecti au fost retinuti si s-a cerut arestarea lor preventiva, insa in cele din urma au fost cercetati in libertate, doar in cazul medicului oftalmolog Dana Maria Vodislav, judecatorii dispunand, la finele lunii trecute, arestul la domiciliu.

 

185437maxim

dr. Dana Maria Vodislav

Lotul trimis in judecata de procurorii de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie este format din medicul oftalmolog Dana Maria Vodislav, medicul primar radiolog Elena Dinica Baltaretu, medicul specialist in medicina munciiRodica Lehner, psihologul Valentina Elena Oprisor, medicul de familieCarmen Vioreanu, asistenta medicalaElena Liliana Racman, opticianulEugenia Adam, psihiatrul Vasile Silian si Vasile Virgil BaltaretuDinica, fiul medicului radiolog Elena Dinica Baltaretu. Conform rechizitoriului, in perioada ianuarie-octombrie 2013, acestia au eliberat intre 1.015 si 2.622 de adeverinte medicale unor persoane pe care nu le-au examinat si de la care au incasat taxele aferente, fara a le elibera vreo chitanta. Documentele erau eliberate prin intermediul cabinetelor medicale pe care medicii le aveau la Targu Jiu si in cadrul carora erau asociati sau administratori, iar beneficiarii le foloseau pentru a-si obtine sau reinnoi permisele de conducere sau permisele de port-arma.

 

perchezitieAstfel, la cabinetul medicului Elena Baltaretu-Dinica au fost eliberate, in cursul anului trecut 2.622  de certificate si fise medicale, pentru care s-au incasat aproximativ234.000 de lei, bani pentru care nu a fost eliberat niciun fel de document fiscal. La randul sau, cabinetul la care medicul oftalmolog Dana Maria Vodislav era asociat si administrator a eliberat in acelasi mod 2.500 de certificate pentru care au fost incasati circa 225.000 lei, cu contributia opticianului Eugenia Adam si a asistentei Elena Liliana Racman. In fine, cel de-al treilea cabinet, la care lucra medicul specialist in medicina muncii Rodica Lehner, a eliberat in perioada respectiva 1.500 de certificate si fise medicale, pentru care au fost incasati 127.500 de lei. Procurorii au mai stabilit in cursul anchetei ca medicii erau intelesi anterior sa stampileze „in alb” documentele ce trebuia eliberate dupa consultarea unui solicitant, cei care doreau sa primeasca actele necesare la diferite examene, platind sume cuprinse intre 5 lei pentru o analiza si 85 sau 95 de lei pentru o intreaga fisa medicala.

Activitatea s-a dovedit foarte rentabila pentru cei implicati, in urma perchezitiilor efectuate in luna noiembrie la domiciliile si cabinetele acestora fiind descoperite importante sume de bani, bijuterii, si alte bunuri de valoare, pe care s-a pus sechestru, pentru recuperarea prejudiciului creat.

 

baniSpre exemplu, de la medicul Dana-Maria Vodislav s-au confiscat 864.992de lei, 4.840 de euro si 90obiecte din aur si argint, in valoare de aproape 46.000 de lei. Tot de la aceasta,  anchetatorii vor confisca suma de 222.870 de lei, reprezentand contravaloarea a2.622 de fise medicale falsificate eliberate de cabinetul sau. „In baza acelorasi dispozitii legale, urmeaza sa fie confiscate de la alte doua cabinete medicale, de la care de asemenea au fost eliberate fise medicale care s-au dovedit a fi falsificate (fiind intocmite fara solicitarea solicitantului), suma de 216.665 de lei de la inculpata Baltaretu-Dinica Elena şi suma de 44.115 lei de la inculpata Lehner Rodica. Şi fata de inculpatii Silian Vasile, Vioreanu Carmen si Oprisor Valentina au fost confiscate sumele de 25.780 de lei, 10.150 de lei, respectiv 20.000 lei. In cazul inculpatului Silian Vasile procurorii au dispus şi masura asiguratorie a sechestrului judiciar asupra sumei de 23.500 de euro, ridicata la perchezitiile facute la locuinta si cabinetul medical al acestuia”, se mai arata in rechizitoriul procurorilor de la  Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro