Norme Coca 2023 - 2024

Un medic de la Sectia de Obstetrica si Ginecologie Botosani dezvaluie o serie de nereguli din sistemul în care lucreaza, semnalând erori grave în ceea ce priveste modul în care unele asistente îsi fac treaba.

Medicul primar neonatolog, Eugen Prajinariu, a expus toate acestea într-un referat pe care l-a înaintat managerului Spitalului Judetean Mavromati, pe lânga neregulile semnalate acesta având si propuneri pentru remedierea unor greseli.

“Subsemnatul, dr. Eugen Prajinariu, medic primar neonatolog, angajat al Spitalului Judetean Botosani, sectia Neonatologie, ca urmare a faptului ca activitatea sectiei a fost subiectul unor dezbateri si critici publice de catre populatia orasului, tin sa va aduc la cunostinta urmatoarele evenimente cu care m-am confruntat în activitatea mea în cursul anului trecut, precum si opinia mea în privinta remedierii unor greseli în beneficiul pacientilor Spitalului Judetean", îsi începe medicul referatul trimis conducerii Spitalului Judetean.

Medicul Eugen Prajinariu a oferit câteva exemple în care unele asistente de la Maternitate au procedat gresit.

“Una din asistente a vaccinat BCG a doua oara un nou nascut, însemnând doza dubla ce expune cu siguranta acel copil la reactii adverse în lunile urmatoare. Am adus la cunostinta mamei despre aceste reactii adverse ce pot apare, mama fiind cea care mi-a spus despre eveniment. Apoi am expus cazul medicului sef de sectie, colegilor si asistentei sefe pe care am rugat-o sa anunte medicul de familie pentru a urmari copilul în eventualitatea aparitiei reactiilor adverse. Uneori asistentele anunta externarile pacientilor înainte ca medicul de salon sa faca vizita pentru a-si exprima decizia în acest sens, ceea ce duce la dezacorduri între medicii neonatologi si. În cursul verii trecute mi s-a perturbat activitatea garzii, fiind expus la greseli profesionale în terapia unor nou nascuti în stare grava, de catre alti colegi medici si asistente din alte sectii ale Spitalului Judetean care au hotarât în locul meu ca unul dintre copii trebuie sa fie transferat la Iasi. Astfel, au abuzat de functia lor, intrând în sectia de neonatologie, utilizând un vocabular si un ton necivilizat, au tulburat linistea sectiei prin certuri inutile, pâna la miezul noptii, perturbând activitatea medicala din sectie, expunând personalul la erori terapeutice. De asemenea, au abuzat prin faptul ca au telefonat la Iasi pentru a solicita transferul si la Serviciul de Urgenta pentru a solicita un mijloc de transport, în conditiile în care decizia de comun acord a echipei de la neonatologie a fost alta. De asemeni, au instigat familia împotriva activitatii medicale din sectia de neonatologie.obstetricieni", scrie medicul în referat.

Acesta mai spune ca de când laboratorul Maternitatii nu mai lucreaza sâmbata si duminica, sunt nelamuriri si încurcaturi în privinta recoltarii si transportul probelor biologice la Spitalul Judetean, precum si obtinerea rezultatelor si exista deficiente în transportul si manipularea sângelui pentru transfuzii, mai ales în anotimpurile reci.


Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro