Medicul reşiţean Sebastian Telbis este urmărit penal într-un dosar de corupţie în care este acuzat de peste 300 de infracţiuni de luare de mită. Cu ocazia percheziţiilor efectuate la domiciliul lui Telbis, procurorii au găsit peste 100.000 de euro cash. Înainte izbucnirea scandalului de corupţie, medicul a dat în judecată Statul pentru că i-au fost tăiaţi 318 lei din salariu.
La începutul acestui an, procurorii Secţiei Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului General au deschis o anchetă împotriva a trei medici din cadrul Serviciului de Expertiză Medicală Caraş-Severin, suspectaţi de luare de mită pentru pensionarea ilegală a unor persoane care nu aveau acest drept. Unul dintre cei vizaţi a fost şi medicul Sebastian Telbis, soţul unei judecătoare de la Tribunalul Caraş-Severin. Potrivit procurorilor în sarcina inculpatului Telbis Sebastian s-a reţinut comiterea, în mai puţin de o lună, a unui număr de 132 de infracţiuni de luare de mită. Ulterior, cercetările au fost extinse pentru încă 187 de infracţiuni, ajungându-se ca medicul să fie suspectat în momentul de faţă de peste 300 de infracţiuni de luare de mită. Sute de mii de euro în cont, proces pentru 318 lei la salariu
Cu ocazia percheziţiei domiciliare procurorii au descoperit acasă la Sebastian Telbis 108.465 euro în numerar, 480 lire sterline, 4.120 USD şi 51.400 lei. De asemenea, au mai fost descoperite două carnete CEC cu un sold de 178.220 euro, emise de o bancă din Austria. O sentinţă a Curţii de Apel Timişoara arată, însă, că în ciuda sumelor de bani pe care le deţine, cu doi ani înainte de a ieşi la iveală scandalul de corupţie în care este implicat, Sebastian Telbis a ripostat atunci când a pierdut 319 lei din salariul de 2.389 de lei. E vorba de un spor de conducere pe care Sebastian Telbis l-a pierdut în momentul în care Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Caraş-Severin a fost reorganizat. Concret, în urma unoor restructurări a instituţiei, Serviciul condus de Telbis a fost transformat într-un Compartiment, care nu avea în organigramă niciun post de conducere. Cu toate acestea, Telbis a fost desemnat coordonator al compartimentului. Practic, Telbis ocupa aceeaşi funcţie de conducere, dar era plătit cu 318 lei mai puţin. Prima fază a procesului s-a judecat la Tribunalul Timiş. Magistraţii de aici i-au respins cererea lui Telbis, iar acesta a declarat recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Timişoara. Judecătorii de aici i-au admis în parte cererea medicului, hotărând ca decizia prin care i s-au trasat sarcini de coordonare fără a fi plătit pentru asta să fie anulată. „Cu privire la motivele de nelegalitate invocate de către recurent , care vizează decizia nr. 34/18.08.2010, prin care reclamantului i-au fost date atribuţii de coordonator al compartimentului de expertize medicale, fără o prealabilă exprimarea a consimţământului acestuia şi fără nicio remuneraţie, Curtea constată că acestea sunt întemeiate, iar decizia este nelegală, impunându-se anularea acesteia şi restabilirea situaţiei anterioare”, se arată în sentinţa irevocabilă emisă de Curtea de Apel Timişoara.