Norme Coca 2023 - 2024

Medicamentul Yervoy, eficient în tratarea melanomului malign, a fost oferit gratuit într-un program pacienților cu afecțiuni oncologice de o companie producătoare de medicamente, au declarat miercuri pentru AGERPRES surse medicale.

"Vorbim de un caz punctual de melanom malign. Compania concurentă a oferit până în momentul de față un medicamente gratuit numit Yervoy unui număr de 137 de pacienți cu afecțiuni oncologice. Suprinzător, cei șapte pacienți ori nu au fost informați de către medicul lor curant ori medicul lor curant a vrut să impună un alt produs al companiei concurente, dar în niciun caz nu și-a dorit să ofere gratuit măcar pentru o anumită perioadă de timp un medicament foarte scump. Mă gândesc de ce această companie care consumă la ora actuală cele mai multe fonduri din sistemul de asigurări de sănătate folosește astfel de tehnici? Este incorect pentru bolnavi", au afirmat sursele.

Potrivit acelorași surse, Yervoy este "mult mai eficient" decât medicamentul solicitat de cei 7 pacienți care au dat CNAS în judecată.

"Acest medicament pe care îl oferea o firmă de medicamente într-un program este mai eficient decât cel existent. Din punctul de vedere al eficacității terapeutice, medicamentul competitor este mai eficient.

A fost oferit acel medicament Yervoy pentru 137 de pacienți. Sunt convins că această companie ar fi oferit tratamentul unui număr de 144 pacienți pentru o anumită perioadă. Este un semn de întrebare referitor la anumite interese care nu sunt foarte clare. Ar fi interesant de lămurit dacă acești medici oncologi au știut de acest program gratuit al companiei concurente și dacă au știut, de ce nu i-au introdus și pe acei pacienți. Vorbim de șapte oameni cărora poate le-au distrus o anumită parte a vieții lor. Este curios cum acest proces este pentru șapte bolnavi, pe două produse ale aceleiași companii farmaceutice", au spus aceleași surse.

Judecătorii de la Curtea de Apel București au decis miercuri ca Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) să ofere gratuit medicamente noi către șapte bolnavi de cancer.

Șapte pacienți bolnavi de cancer au dat în judecată Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pentru a avea acces mai rapid la tratamente și medicamente noi, care nu se regăsesc pe lista de medicamente compensate sau gratuite, deoarece autoritățile nu au actualizat-o.

În decizia instanței sunt enumerate și medicamente ce trebuie oferite în regim de compensare 100% (fără contribuție personală) celor șapte pacienți: Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Ipilimumab (denumire comercială Yervoy), Vemurafenibum (denumire comercială Zelboraf), Tocilizumabum (denumire comercială Roacterma), Crizotinibum (denumire comercială Xalkori).

Deși decizia nu este definitivă, ea este executorie.

AGERPRES

Citește și:

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro