Un medicament experimental destinat vindecării cancerului care a fost retras din cauza rezultatelor slabe din timpul testelor s-a dovedit a fi util în inversarea efectelor Alzheimerului.

Medicamentul dezvoltat de gigantul farmaceutic britanic Astra Zeneca, al cărui scop iniţial a fost să trateze anumite tipuri de tumori, a fost scos din circuit după ce nu şi-a dovedit utilitatea în timpul testelor. Însă nişte oameni de ştiinţă de la Universitatea americană Yale au dezvăluit că au folosit medicamentul numit AZDO5030 pe şoareci care prezentau maladia Alzheimer.

În mod surprinzător, medicamentul le-a redat cobailor memoria. Medicamentul blochează procesul de distrugere a conexiunilor din creier responsabile cu stocarea memoriei. Cercetătorii spun că rezultatele încurajatoare ale  medicamentului în cazul şoarecilor i-au încurajat să facă pasul spre testarea eficacităţii acestuia în cazul oamenilor care suferă de Alzheimer. Autorul studiului, Stephen Strittmatter a spus: „În urma tratamentului cu AZDO5030 s-a remarcat că medicamentul restabileşte conexiuniunile dintre sinapse şi animalele şi-au recăpătat memoria.”.

Cercetarea a fost finanţată de Institutul Naţional pentru Sănătate şi a făcut parte dintr-un program lansat de acesta menit să testeze medicamentele care nu şi-au dovedit eficacitatea în vindecarea bolilor pentru care au fost concepute. Strittmatter şi colegul său, Cristopher van Dyck, au început deja testarea medicamentului pe mai mulţi suferinzi de Alzheimer din diverse clinici americane.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro