Implanturile cohleare reprezintă soluţia optimă pentru persoanele care nu aud, dar operaţia este invazivă, scumpă şi nu poate fi realizată în cazul oricui

O echipă de la Colorado State University dezvoltă un aparat care să le permită persoanelor surde să „audă” cu ajutorul limbii, de care ating un simplu dispozitiv cu Bluetooth, scrie telegraph.co.uk.

„Este mai simplu decât operaţia şi credem că va fi mai puţin scump decât implanturile cohleare”, a declarat John Williams, profesor al Departamentului de Inginerie Mecanică din cadrul CSU.

Williams şi-a petrecut o mare parte din cariera profesională în zona dezvoltării sistemelor de propulsie electrică pentru navete spaţiale şi a fost supus la multe dispozitive cu vacuum, care simulează condiţiile din afara atmosferei. În final, s-a ales cu un tinitus ( sunetul din ureche asemănător unui ţârâit apărut fără a exista un zgomot sonor).

În timp ce se documenta despre implanturile cohleare, a decis să încerce o versiune proprie. Implanturile cohleare captează sunetul din exterior, îl transformă într-un semnal electric şi apoi îl transportă spre nervul auditiv. Noul dispozitiv funcţionează similar, doar că dispozitivul este ataşat limbii. Deocamdată, dispozitivul are o dimensiune mare, dar cercetătorii consideră că în cele din urmă va fi miniatural, urmând a fi purtat cu uşurinţă în gură.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro