O echipă de cercetători de la universitatea Queens din Belfast au reușit să creeze un gel antibacterial care omoară tulpinile de Pseudomonas aeruginosa, stafilococi și E.coli folosind proteine naturale.

superbug-gene-ndm-1

Din cauza consumului necontrolat de antibiotice s-au dezvoltat din ce în ce mai multe bacterii rezistente la majoritatea grupelor de antibiotice. „Când bacteriile se atașează pe diferite suprafețe, inclusiv pe implanturi medicale precum protezele pentru șold sau catetere, acestea produc niște învelișuri gelatinoase denumite biofilme, care acoperă bacteriile, lucru care le face rezistente la tratamentele din prezent. Acest strat protector este aproape imposibil de penetrat cu ajutorul antibioticelor actuale”, spune Dr. Garry Laverty, șeful echipei de cercetători de la universitatea Queens.

Aceste bacterii cresc și cauzează infecții dificil de tratat. Adestea, singura opțiune rămasă este de a înlătura implantul medical, fapt care duce la și mai mult discomfort pacientului, asta dacă nu cumva, bacteria respectivă s-a dezvoltat până la un nivel ireversibil de tratat, iar pacientul riscă deja să moară.

„Gelurile noastre sunt unice pentru că țintesc și omoară cele mai rezistente forme de superbacterii din spital. Tratamentul presupune utilizarea unor geluri formate din peptide, elementele esențiale din proteinele naturale. Țesutul uman este format din aceleași ingrediente. Aceste molecule sunt modificate puțin în laborator pentru a le permite să producă geluri care să omoare rapid bacteriile”, spune Laverty.

Sursă: Universitatea Queens via Gizmag

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro