Acesta se administreaza exclusiv pe cale orala, nu contine interferon, este produs de o companie farmaceutica multinationala si este deja folosit in Canada, Statele Unite, Elvetia si Norvegia
La sfarsitul saptamanii trecute, Comisia Europeana a emis autorizatia de punere pe piata in tarile Uniunii Europene a unui nou medicament, ce permite tratamentul hepatitei C fara interferon. Acesta se prezinta sub forma de comprimate, nu contine aceasta substanta si se administreaza exclusiv pe cale orala.
Anuntul a fost facut de compania producatoare, AbbVie, care a precizat ca noul medicament se numeste Viekirax+Exviera, iar tratmentul a fost aprobat pentru administrare cu sau fara ribavirina (RBV) pentru pacientii cu infectie cronica cu virusul hepatitic C, genotip 1 (GT1), inclusiv pentru cei cu ciroza compensata a ficatului, pacienti coinfectati HIV-1, pacienti aflati in tratament substitutiv al dependentei de opiacee si pacientii care primesc transplant hepatic. In plus, medicamentul a fost aprobat in combinatie cu ribavirina pentru pacientii cu hepatita C cronica genotip 4.
Aprobarea vine dupa evaluarea prin procedura accelerata facuta de Agentia Europeana a Medicamentelor, procedura destinata medicamentelor de interes major pentru sanatatea publica.
Aproximativ 9 milioane de persoane din Europa sunt infectate cu hepatita C cronica, cea mai importanta cauza a cancerului hepatic si a transplantului hepatic.
Genotipul 1 este forma de hepatita C cu cea mai mare prevalenta in Europa, insumand totodata 60 la suta din cazuri la nivel mondial. In Europa, sub-genotipul cu prevalenta cea mai mare este 1b, Romania fiind o tara cu 99 la suta prevalenta a acestui sub-genotip.
Genotipul 4, cel mai comun in Orientul Mijlociu, Africa sub-Sahariana si Egipt, are o prevalenta in crestere in mai multe tari europene, inclusiv Italia, Franta, Grecia si Spania. Tratamentul AbbVie este acum aprobat pentru utilizare in toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, precum si in SUA, Canada, Elvetia, Islanda, Liechtenstein si Norvegia, state in care a fost aprobat in prealabil.
Intr-un comunicat al companiei producatoare se mai arata ca hepatita C este o boala complexa, cu multiple genotipuri si categorii speciale de populatie, care trebuie luate in considerare la determinarea tratamentului adecvat pentru fiecare pacient in parte. In cadrul studiilor clinice, tratamentul AbbVie a obtinut rate inalte de vindecare si procente foarte mici ale ratei de discontinuitate, in studiile clinice fiind incluse diverse populatii de pacienti.
Astfel, tratamentul devine o noua componenta importanta a clasei de terapii care schimba modul in care hepatita C este tratata. Vindecarea hepatitei C este un lucru complex, deoarece virusul determina mutatii si are o replicare foarte rapida. Viekirax+Exviera fiind primul tratament aprobat care contine trei mecanisme distincte de actiune antivirala si profile de rezistenta care nu se suprapun, pentru a ataca virusul hepatitic C in mai multe etape ale ciclului de viata viral.
In ceea ce priveste indicatiile terapeutice ale medicamentului care s-ar putea gasi curand si in farmaciile din Romania, reprezentantii companiei producatoare precizeaza ca Viekirax+Exviera este aprobat pentru tratamentul infectiei cronice cu virusul hepatitis C, genotip 1, incluzand pacientiicu ciroza compensata. Viekirax consta din combinatia in doza fixa de paritaprevir 150 mg (inhibitorul de proteaza NS3/4A ) şi ritonavir 100 mg in asociere cu ombitasvir 25 mg (inhibitor NS5A), administrata o data pe zi, iar Exviera consta din dasabuvir 250 mg (inhibitor non-nucleozidical polimerazei NS5B) administrat de doua ori pe zi, cu sau fara ribavirina. Viekirax+Exviera este administrat pe o durata de 12 saptamani cu sau fara ribavirina. Pacientii cu ciroza infectati cu sub-genotipul GT 1 vor lua tratamentul timp de 24 de saptamani. Pentru tratamentul pacientilor cu hepatita C cronica, genotip 4, terapia AbbVie consta intr-o doza de Viekirax, administrata o data pe zi, in combinatie cu ribavirina, administrata de doua ori pe zi.