Un cocktail experimental din trei medicamente sub forma de tablete poate reduce semnificativ durata tratamentului la pacientii cu tulpini de tuberculoza multirezistenta, potrivit unui studiu, scire Agerpres.

Numita PaMZ, aceasta combinatie ucide mai multi bacili de tuberculoza decat tratamentul obisnuit si mult mai rapid, potrivit rezultatelor din faza a doua a studiului, care este penultima etapa pentru evaluarea securitatii si eficacitatii noului tratament.

In cazul in care este gasita finantare, faza a III-a ar putea incepe pana la sfarsitul anului, a indicat TB Alliance, organizatie dedicata cautarii tratamentelor mai eficiente impotriva tuberculozei.

Medicii sunt ingrijorati de aparitia bacteriilor de tuberculoza ultrarezistente la antibiotice, maladia fiind in crestere brusca in tarile sarace.

Aceste tulpini sunt deosebit de periculoase la pacientii infectati cu virusul HIV care provoaca SIDA, tuberculoza si SIDA fiind de multe ori asociate, deoarece HIV ataca celulele sistemului imunitar si lasa corpul vulnerabil la germeni.

Noua combinatie PaMZ, ale carei prime teste au fost anuntate in urma cu doi ani, include doua "medicamente candidate" (inca neaprobate pentru tratamentul tuberculozei), Pa-824 si moxifloxacina, asociata cu pirazinamida, antibiotic care este in prezent folosit impotriva tuberculozei.

Combinatia PaMZ a fost testata in Africa de Sud pe 207 voluntari, dintre care o cincime avea si HIV, scrie AFP. Din acest esantion, 181 de pacienti au raspuns pozitiv la molecule care alcatuiesc PaMZ, in timp ce 26 au fost rezistenti la antibioticele traditionale. Aceasta faza de testare a aratat ca, in doua luni, 71% dintre pacientii tratati cu PaMZ n-au mai prezentat bacili de tuberculoza. Prin comparatie, doar 38% dintre pacientii tratati cu protocolul standard s-au vindecat in opt saptamani.

26 de bolnavi rezistenti la antibioticele traditionale au fost tratati cu PaMZ pe o perioada intre patru si sase luni, spre deosebire de tratamentul standard care dureaza doi ani, aceasta accelerare si simplificare a tratamentului insemnand o reducere a costurilor de pana la 90%.

Un alt avantaj al noului tratament este si acela ca PaMZ nu a dat nici un semn de interferenta cu antiretroviralele (ARV) care suprima virusul SIDA.

Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca cel putin o treime din cei 35 de milioane de oameni purtatori ai virusului HIV sunt, de asemenea, purtatori ai tuberculozei in forma sa latenta, ceea ce inseamna ca au germenii in organism, dar nu manifesta simptomele maladiei.

Cei infectati cu ambii virusi sunt de 30 de ori mai expusi riscului de a se imbolnavi de TBC decat cei care nu au HIV. In 2012, aproximativ 320.000 de oameni au murit de tuberculoza asociata cu infectia HIV, potrivit OMS.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro