Norme Coca 2023 - 2024

Un nou studiu amplu, realizat pe o distanţă mare de timp, sugerează că femeile cu sânii mai mari şi mai sedentare au risc mai mare de a muri de cancer la sân dacă dezvoltă această afecţiune.

Experţii ştiu de ceva vreme că femeile active fizic au un risc cu 25% mai mic de a suferi de cancer la sân. Noul studiu, însă, a analizat modul în care atât activitatea sânilor, cât şi dimensiunile sânilor, prezic rata de supravieţuire în cazul dezvoltării cancerului la sân, spune cercetătorul Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory din Berkeley, California.

Williams a descoperit că femeile care făceau sport îşi reduceau cu 40% riscul de a muri de cancer la sân faţă de cele care nu respectau recomandările de activitate fizică. Cercetarea a fost publicată în jurnalul PLoS One.

Pentru acest studiu,  Williams şi echipa sa au urmărit aproximativ 80.000 de femei timp de 11 ani. Toate femeile participau la studii naţionale asupra sănătăţii femeilor care sunt alergătoare sau care merg pe jos. Aproximativ 33.000 de femei erau pasionate de mersul pe jos, iar 46.000 erau pasionate de alergat.

La începutul studiului, nicio femeie nu fusese diagnosticată cu cancer mamar. Toate participantele la studiu raportau distanţele pe care le parcurgeau mergând sau alergând într-o săptămână, cât şi dimensiunile sutienului, greutatea corpului şi înălţimea.

De-a lungul perioadei de 11 ani de studiu, 111 participante au murit din cauza cancerului la sân. În medie, femeile aveau vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani atunci când au murit.

Femeile care respectau recomandările specialiştilor în ceea ce priveşte activitatea fizică erau cu aproximativ 42% mai puţin predispuse să moară de cancer mamar decât cele care nu respectau recomandările. Specialiştii recomandă două ore şi jumătate de activitate fizică moderată şi o oră şi 15 minute de activitate fizică intensă pe săptămână.

Cercetătorii au descoperit că este nevoie de puţină activitate fizică pentru a proteja de cancer mamar: 11,2 kilometri parcurşi pe jos într-o săptămână, sau 8 kilometri alergaţi într-o săptămână. „Nu este prea multă activitate fizică”, spune Williams.

„Acest studiu oferă noi dovezi referitoare la beneficiile activităţii fizice”, afirmă Williams. „Nu am descoperit o diferenţă între mers pe jos şi alergat”, a adăugat cercetătorul.

Femeile care au puţin timp la dispoziţie ar putea opta pentru alergat, spune Williams. „Trebuie să mergi pe jos o distanţă cam cu 50% mai mare pentru a arde la fel de multe calorii ca atunci când alergi”, spune Williams. În cadrul acestui studiu, mersul rapid era definit ca o deplasare pe jos cu o viteză de 5,6 km pe oră.

Deşi studiul a identificat o legătură între respectarea recomandărilor de activitate fizică şi un risc mai mic de a muri de cancer mamar, el nu a stabilit că este vorba despre o relaţie de tip cauză şi efect.

Pentru că alte cercetări mai vechi au produs efecte neclare în ceea ce priveşte dimensiunile sânilor şi riscul de deces de cancer mamar, Williams a analizat şi acest lucru.

„Am observat o legătură puternică”, relatează cercetătorul. Cercetarea a arătat că femeile cu cupă C prezentau un risc de 4 ori mai mare de a muri de cancer mamar decât femeile cu cupă A. Femeile care aveau cupă D prezentau un risc de aproape 5 ori mai mare decât femeile cu cupă A.

Studiul a descoperit o legătură între dimensiunile cupei şi riscul de deces de cancer mamar, însă nu este neapărat o relaţie de tip cauză şi efect.

Williams afirmă că este un lucru cunoscut faptul că un nivel mai mare de estrogen este un risc de factor pentru cancerul mamar. Femeile cu sânii mai mari au nivelul estrogenului mai mare decât femeile cu sânii mici, însă doar dacă au talia îngustă, nefiind valabil şi dacă au talia mai lată. Taliile înguste sunt mai des întâlnite la femeile active decât la cele sedentare.

Un alt expert afirmă că rezultatele sunt încurajatoare pentru femeile care sunt doar active în mod moderat.

„Mesajul acestui studiu este că nu trebuie să mergeţi să alergaţi un maraton”, spune Alpa Patel, epidemiolog în cadrul American Cancer Society.

Patel afirmă că legătura poate fi explicată „în mare parte de un mecanism hormonal”. Activitatea fizică reduce expunerea pe termen lung a unei femei la estrogen, ceea ce reduce riscul de cancer mamar.

Alte obiceiuri sănătoase care pot reduce riscul de cancer mamar recomandate de Patel sunt menţinerea unei greutăţi sănătoase şi limitarea consumului de băuturi alcoolice la una pe zi sau mai puţin.

Sursa: HealthDay

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro