O echipă de oameni de stiintă austrieci a realizat un nou vaccin împotriva virusului papilloma uman (HPV), capabil să ofere o mai bună protectie împotriva infectiilor, conform unui material publicat de Xinhua.

Cel mai eficient vaccin de până oferă o protectie de 70% împotriva cancerelor cervicale si respectiv de 90% fată de verucile genitale provocate de HPV. Cercetători de la Clinica de Dermatologie din cadrul Vienna General Hospital (AKH) sustin că au obtinut un vaccin mai bun.

"Acum putem demonstra că am obtinut, în urma unor experimente realizate pe soareci si iepuri, o protectie solidă împotriva a 20 de variante ale virusului HPV care durează până la 2 ani după vaccinare", conform coordonatorului acestui studiu, Reinhard Kirnbauer.

Reinhard Kirnbauer are o bogată experientă în domeniul studiilor privind vaccinurile anti-HPV. Aceste vaccinuri sunt bazate pe generarea unor corpusculi asemănători din punct de vedere genetic corpurilor virale, care sunt injectati alături de un adjuvant imunostimulator, pentru ca organismul să creeze anticorpii necesari luptei împotriva acestui virus.

Capsida L2 din compozitia vaccinului (capsida este învelisul de natură proteică al virusurilor, cu rol protector si de fixare pe celulele sensibile) produce un răspuns imunitar mai slab decât capsida L1, dar are o acoperire mult mai largă. Ei au reusit să sintetizeze corpusculi pseudo-virali cu capsida L1, dar cu o insertie din capsida L2 si apoi au adăugat substanta adjuvantă, imunostimulatoare pentru a produce noul vaccin.

Experimentele realizate pe animale au avut rezultate excelente, noul vaccin oferind protectie extinsă împotriva corpurilor virale care provoacă afectiuni oncologice, imunizând organismul împotriva tulpinilor HPV care provoacă veruci genitale sau ale pielii dar si împotriva carcinomului cu celule scuamoase.

În etapa următoare, echipa de medici austrieci va trece la testarea acestui nou vaccin pe voluntari umani.

În prezent, o companie farmaceutică testează un alt vaccin împotriva virusului papilloma care este eficient în cazul a 9 tipuri de tulpini virale. Vaccinul la care lucrează echipa austriacă oferă protectie fată de actiunea a 20 de tulpini virale HPV.

AGERPRES/(AS — editor: Codrut Bălu)

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro