Norme Coca 2023 - 2024

Un număr de 40 de bărbați cu obezitate, care au dezvoltat și diabet zaharat de tip 2, vor participa la un studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2, studiu care a fost lansat miercuri la Spitalul Ponderas.

Jumătate dintre cei 40 de pacienți participanți la studiu vor beneficia gratuit de operația de micșorare a stomacului, ei fiind apoi monitorizați timp de un an, pentru a observa rezultatele.

Intervenția presupune îndepărtarea unei părți laterale din stomac, unde se află centrii foamei. "Gastric sleeve" este cea mai modernă tehnică de chirurgie metabolică, fiind o operație laparoscopică, minim invazivă, ce presupune spitalizare de scurtă durată și reintegrare rapidă în viața socială.

Celorlalți 20 de pacienți le va fi administrat în continuare tratament personalizat și vor urma dieta corespunzătoare, fiind urmăriți îndeaproape de echipa medicală.

Ulterior va fi comparată evoluția parametrilor morfologici și biochimici de la pacienții cu obezitate și diabet zaharat de tip 2, tratați prin chirurgie metabolică sau convențional.

Totodată, rezultatele obținute vor fi consolidate cu cele ale cercetării mecanismelor celulare și moleculare implicate în secreția disfuncțională de insulină.

"Conform ultimelor studii efectuate de Ponderas, situația obezității în România este îngrijorătoare. 1,5 milioane dintre locuitorii țării noastre suferă de obezitate grad 1, 2 și obezitate morbidă. Dintre aceștia, 20% au dezvoltat diabet zaharat, în special diabet zaharat tip 2, boală cauzată în principal de acumularea excesului ponderal. Prevalența diabetului zaharat de tip 2 este de 11%, iar a prediabetului de 18%. La nivel mondial, s-a dovedit că o alternativă a tratamentului clasic pentru diabetul zaharat de tip 2 este chirurgia metabolică, aceasta fiind și cea mai eficientă soluție atât din punct de vedere costuri, cât și din punct de vedere medical. Cred cu tărie că este timpul ca aceste tehnici chirurgicale cu rezultate extraordinare să fie recunoscute și în România ca tratament alternativ al diabetului", a declarat Cătălin Copăescu, medic primar chirurgie generală, cu competență în Chirurgie Laparoscopică și Chirurgie Bariatrică, director general Ponderas, cu prilejul lansării studiului CREDOR (Collaborative Romanian Efforts for Diabetes an Obesity Retrench).

Potrivit acestuia, lipsa unui protocol inovativ în combaterea obezității și a diabetului zaharat de tip 2 la ora actuală, în România, este principalul motiv pentru care se demarează studiul, iar chirurgia metabolică, datorită scăderii semnificative a riscului de apariție a complicațiilor cardiovasculare specifice diabetului zaharat de tip 2, poate deveni cea mai bună soluție medicală din punct de vedere cost-eficiență.

"Chirurgia metabolică este alternativa modernă a tratamentului pentru diabetici, iar remarcabil este faptul că operațiile metabolice pot duce la ameliorarea până la remisia diabetului zaharat de tip 2 înainte de a avea loc pierderea semnificativă în greutate. Acest lucru a fost observat la 93% dintre pacienții cu obezitate și diabet zaharat de tip 2, care au beneficiat de intervenție chirurgicală în cadrul spitalului Ponderas", a afirmat Copăescu.

El a menționat că Institutul "Prof. Dr. N. Paulescu" va face selecția pacienților care vor participa la studiu.

La rândul său, Bogdan Smeu, medic specialist chirurgie generală în cadrul Spitalulului Ponderas, a susținut că proiectul CREDOR se va desfășura pe durata a 2 ani.

"Selecția lotului de pacienți se va face la sfârșitul lunii noiembrie, iar până atunci, pe listă putând să se înscrie orice persoană care se încadrează în următorii indicatori: indice de masă corporală (BMI) 30-45kg/mp, vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, afecțiune cu diabet zaharat tip 2 de maxim 10 ani, hemoglobina glicozilată (HbA1c) > 7%, sex masculin", a precizat Smeu.

Înscrierile în acest studiu se pot face pe http://ponderas.ro/studiu-clinic/ sau la Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 'Prof. Dr. N. Paulescu' București.

Investiția în proiectul CREDOR se ridică la 300 000 de euro, bani veniți de la Ministerului Educației Naționale (255 000 euro) și de la Spitalul Ponderas (45 000 euro).

Proiectul de cercetare CREDOR este inițiat de spitalul Ponderas alături de Institutul Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 'Prof. Dr. N. Paulescu' București, Institutul de Biologie și Patologie Celulară 'Nicoale Simionescu' și Universitatea de Medicină și Farmacie 'Carol Davila'.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro