Dan Egher este şeful şi singurul medic angajat în secţia de oncologie a Spitalului Judeţean Drobeta-Turnu Severn.

Pentru mine ca pacient, sus e Dumnezeu, iar al doilea e domnul doctor, datorită dumnealui trăim. Tot timpul şi-l petrece în spital, chiar şi sâmbăta si duminica dumnealui e aici”, spune unul dintre sutele de pacienţi ai medicului.

Bolnavii înţeleg că trebuie să aştepte ore în şir ca să fie consultaţi de singurul oncolog din spital: „Foarte greu, nu poate să facă faţă, de dimineaţa până seara, dânsul pleacă în jur de 6 de la serviciu.

Nu ştiu cum face faţă, dar e o muncă foarte grea pentru el, şi sâmbăta vine. Eu mă întreb, ca sunt de 3 ani la dânsul, cum rezistă?”.

Nu doar medicii lipsesc din secţie, ci şi asistentele.

„Lucrăm ture, toate turele de a treia, încercăm să îl ajutam, orice ar fi, cu foi, cu tratament cu pacienţi, dar nu avem personal nici auxiliar, nici cadre medicale, nici brancardieri. Programul nostru este de 8 ore de muncă şi de multe ori depăşesc 8 ore”, spune Vera Vrăjtoru, asistentă medicală.

Ca să facă faţă, conducerea spitalului aduce în secţie, o oră pe zi, un medic hematolog.

„Sunt cam 70-80 de cazuri noi pe lună, sunt cam 400 de pacienţi pe lună care vin la citostatice. O situaţie destul de stresantă, să nu mai spunem că medicul oncolog care este şi şeful Secţiei şi subalternul este cu 2-3 ani înainte de pensionare”, explică Ion Jianu, purtătorul de cuvânt al spitalului.

Iar directorul completează: „În luna octombrie, în 2015, am scos postul la concurs şi nu s-a înscris nimeni. În luna mai vor republica din nou postul de oncolog”.

Asta în condiţiile în care numărul cazurilor noi de cancer din judeţ este în creştere.

Statisticile arartă că în judeţul Mehedinţi numărul cazurilor de cancer este în creştere, spune Carmen Scăueru, reprezentanta Direcţiei de Sănătate Publică: „Se înregistrează cazuri noi, evidenţa bolnavilor de cancer la sfârşitul trimestrului I 2016, total cazuri rămaşi în evidenţă, 6732, din care 242 de cazuri noi”.În mod normal, în Secţia de oncologie a Spitalului Judeţean ar trebui să lucreze patru medici specialişti.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro