Autoritatile care ar trebui sa se ingrijeasca de buna stare a spitalelor din Romania primesc o lectie din partea unor oameni simpli.
Satui sa indure conditiile mizere, pacientii se vad nevoiti sa puna mana de la mana si sa renoveze singuri spitalele. Au contribuit din proprie initiativa, astfel incat alti bolnavi care vin sa se trateze in aceleasi locuri sa se simta un pic mai bine.
Sa luam exemplu Sectiei de Chirurgie a Spitalului Judetean din Timisoara. Pacientii si doctorii au pus mana de la mana sa o renoveze si aproape jumatate din saloane au prins viata datorita lor.
Asistenta-sefa a sectiei de Chirurgie: "Salonul asta, de exemplu, a fost renovat de o fosta pacienta. S-a pus gresie, s-a zugravit."
O alta pacienta, care a petrecut mai mult timp in spital, a fost nevoita sa-si aduca de acasa televizor si frigider. La plecare insa, le-a donat spitalului si astazi aparatura este utila si altor bolnavi.
Dan Ilincariu, purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Timisoara: "Am avut aproximativ 7 saloane din 15 renovate cu ajutorul pacientilor. Ce era nevoie in fiecare salon in asa fel incat sa ajunga sa fie cat mai confortabil pentru pacient."
Antonia Ignat, asistenta-sefa a sectiei de Chirurgie: "Un pacient aduce un frigider, un pacient aduce un televizor, altul aduce o pijama, altul aduce 10 cearsafuri. Fiecare cu ce poate."
Si sectia ATI a fost renovata in conditii similare. Cativa artisti au strans bani in urma unui concert cartitabil si i-au donat pe toti spitalului. Astfel, jumatate din saloane sunt astazi mai prietenoase si au un alt confort.
Si in Slatina, un doctor psihiatru de 70 de ani a transformat o magazie parasita a spitalului in rezerve pentru pacienti. Fiecare are gresie, faianta si baie proprie. Investitia s-a ridicat la 12.000 de lei si a fost suportata exclusiv din propriul buzunar.
Paun Badoi, medic psihiatru: "A venit directorul medical si a zis: uite, domne', cata hardughie, noi am putea face aici niste rezerve cu confort sporit. Si atunci mi-a venit mie ideea: asta as putea sa o fac eu in memoria sotiei!"
Renovarea saloanelor din spitale se poate face cu bani de la autoritatile locale sau de la Ministerul Sanatatii. De cele mai multe ori insa prioritatile sunt altele si sumele sunt redirectionate.