Norme Coca 2023 - 2024
Specialişti din România şi Islanda lucrează la un studiu care să ofere tratamente personalizate pentru fiecare bolnav. Stilul de viaţă şi moştenirea genetică vor fi indiciile. Reuşita ar fi binevenită, pentru că doar în ultimul an, peste 80.000 de români au fost diagnosticaţi cu o boală incurabilă.
Se luptă de trei ani cu afecţiuni ale prostatei şi este suspect de o boală incurabilă. Are 59 de ani şi spune că a avut mereu un stil de viaţă sănătos, aşa că bănuieşte că problema ar fi una ereditară.

„De băut, am mai băut câte o bere, de fumat nu. Nu am fumat niciodată, probleme... viaţa aşa a fost foarte bună. S-ar putea să fie transmisă de la părinţi. Bunicul şi fratele mamei au avut aceeaşi boală”, a spus pacientul.

Bărbatul are un fiu de 34 de ani, aşa că el şi soţia lui se tem să nu aibă şi el probleme în viitor.

„I-am şi zis băitatului, dacă o fi, după 40 de ani să facă testul. Să ia boala mai din timp...Dacă o ia din timp, se tratează, dar aşa, dacă stă... Soţul nu a ştiut”, a spus soţia bolnavului.

Cancerul de prostată este una dintre cele mai frecvente boli incurabile la bărbaţii din România. La femei, cel mai des întâlnit tip de cancer este cel la sân. Destul de comune sunt şi cel pulomar şi de colon. Cercetătoriii de la Universitatea de Medicină din capitală, alături de o echipă din Islanda vor studia aceste patru tipurile de cancer cu care au fost diagnosticaţi jumătate din cei peste 80.000 de români care au aflat anul trecut că suferă de o boală incurabilă. 4000 de pacienţi vor fi analizaţi în următorii trei ani.

”Căutând aceste variaţii genetice, vom şti care este riscul de apariţie al cancerului în funcţie de aceste variaţii genetice şi putem afla, de asemenea, dacă unele cancere sunt mai agresive atunci când au modificări genetice. Vom vedea care dintre cele două condişii, stilul de viaţa sau genetica pot să ducă mai devreme la un cancer sau poate combinate cele două”, a spus Viorel Jinga, managerul proiectului.

„Perspectiva este o medicină personalizată în domeniul cancerului. Atât în domeniul diagnosticului, cât şi în domeniul tratamentului”, a spus Dana Mateş, reprezentant al Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Proiectul de cercetare are o valoare de peste 1.200.000 de euro, cea mai mare parte, bani europeni.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro