Norme Coca 2023 - 2024
Un chirurg pediatru român din Iaşi este anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda după ce reprezentanţii spitalului de copii din Dublin unde lucra, au sesizat mai multe nereguli în ceea ce-l priveşte. Acesta a fost angajat în urma unui interviu telefonic şi s-a dovedit ulterior că nu stăpânea limba engleză, avea dificultăţi în a-şi pune mănuşile chirurgicale şi a fost la un pas să îi pună în pericol viaţa unui copil. Acestea sunt acuzaţiile care i se aduc în Irlanda. În România, medicul a fost acuzat de malpraxis în 2005 de familia unui copil pe care l-a operat la picior după un accident la săniuş şi care după aceea a făcut o infecţie. Colegiul Medicilor din România spune că medicul român ar putea fi victima unei discriminări.

România a ajuns în presa internaţională după ce medicul chirurg pediatru Mihai Anton, din Iaşi, ajuns să profeseze într-un spital din Dublin, este anchetat de Colegiul Medicilor din Irlanda.Dr. Anton a lucrat doar zece zile în Our Lady's Children's Hospital Crumlin (OLCHC), din Dublin, perioadă după care conducerea unităţii sanitare a decis să îl concedieze şi să îl reclame la Colegiul Medicilor din Irlanda pentru o serie de nereguli. Medicul român este acuzat că nu era capabil să completeze adecvat foile de observaţie şi că avea dificultăţi atunci când trebuia să-şi pună mănuşile chirugicale înainte de a intra în sala de operaţii, notează Independent. ie. Mai mult, era cât pe ce să pună în pericol viaţa unui copil.

Înainte de a pleca să muncească în Irlanda, medicul a lucrat la Spitalul Sfânta Maria, din Iaşi, unitate sanitară unde s-a întors pentru a profesa după ce a fost demis de spitalul din Dublin. În 2005, aici l-a operat pe un copil ai cărui părinţi l-au acuzat de malpraxis.

Contactat de gândul, dr. Mihai Anton a refuzat să cometeze informaţiile apărute în presa străină. “Nu am nimic de declarat”, a fost singura sa reacţie la acuzaţiile care i se aduc.

Nu este pentru prima dată când medicul intră în vizorul Colegiul Medicilor. În 2005 acesta a fost acuzat de o familie din satul Mânzăteşti, comuna Ungheni, Iaşi, că nu i-a acordat îngrijiri adecvate fiului lor, în vârstă de cinci ani, care a suferit o fractură de femur, în urma unui accident la săniuş. În urma complicaţiilor, copilul a rămas infirm.

Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiul Medicilor din România, a declarat pentru gândul că medicul român ar putea să fie victima unei discriminări. “E un pic cam deplasat să acuzi un medic cu experienţă că nu este în stare să îşi pună mănuşile chirurgicale. Cel mai probabil nu i s-a explicat ce trebuie să facă şi cum trebuie să facă. Nu a fost instruit în ceea ce priveşte procedura din spitalul respectiv. A avut la dispoziţie 10 zile, iar apoi a fost dat afară. Este posibil să fi fost discriminat. Cu astfel de situaţii se confruntă deseori medicii români care ajung să muncească în spitalele din străinătate”, a spus prof. dr. Astărăstoae.

Pediatrul român, acuzat de irlandezi că folosea tehnici ieşite din uz

Dr. Mihai Anton a ajuns să profeseze la spitalul din Dublin în baza unui program de mobilitate a cadrelor medicale din Uniunea Europeană, după ce a dat un interviu prin telefon, potrivit unui comunicat pe care reprezentanţii Our Lady's Children's Hospital Crumlin l-au remis gândul.

Medicul ieşean a fost angajat pe data de 14.01. 2013 şi a fost concediat pe data de 24.01.2013. Două luni mai târziu a fost sesizat şi Colegiul Medicilor din Irlanda, după ce conducerea spitalui din Dublin a făcut o anchetă internă.

Potrivit acuzaţiilor care i se aduc, medicul chirurg pediatru nu ştia să se echipeze pentru operaţie, folosea tehnici medicale ieşite din uz şi, de altfel, nu ştia nici măcar limba engleză.

Problemele medicului ieşean au început chiar din prima zi, când colegii săi irlandezi au observat că ieşeanul a plecat de la serviciu înainte de terminarea programului. Personalul spitalului din Dublin a constatat că dr. Anton nu ştia să se echipeze corect înainte de intrarea în sala de operaţie şi că dădea răspunsuri monosilabice. Mai mult, fişele sale de observaţie erau incomplete.

Totul a culminat cu neglijenţa medicului român care era să pună în pericol viaţa unui copil prin practici chirurgicale ieşite din uz. “Pe toată perioada în care dr. Mihai Anton a lucrat la OLCHC a fost atent supravegheat. Spitalul şi personalul spitalului a răspuns prompt atunci când au fost identificate motive serioase de îngrijorare în ceea ce priveşte competenţa medicului. Având în vedere atenta supraveghere a dr. Mihai Anton de către personalului de la OLCHC, viaţa pacienţilor nu a fost pusă în pericol”, au declarat pentru gândul reprezentanţii spitalului din Dublin.

Răspunsul CMR la acuzaţiile de malpraxis aduse dr. Anton în România

În 2005, la camera de gardă a Spitalului Sfânta Maria din Iaşi a ajuns Andrei Bădărău, un copil de cinci ani ce avea femurul drept rupt în urma unui accident la săniuş.

Medicul Mihai Anton a fost cel care l-a îngrijit pe Andrei. I-a pus piciorul in ghips fără să-i facă radiografie. După o săptămână, doctorul l-a operat, dar după intervenţia chirurgicală, piciorul s-a infectat, iar copilul a fost trasportat la Bucureşti, unde medicii care l-au preluat au încercat să îi salveze piciorul. Au reuşit acest lucru, însă nici la nouă ani distanţă băiatul nu poate merge fără ajutorul unor cârje. A făcut zeci de operaţii, iar în prezent este în Italia pentru o nouă intervenţie chirurgicală la piciorul drept, potrivit informaţiilor obţinute de gândul.

Deşi părinţii îl acuză pe dr. Mihai Anton de malpraxis, Colegiul Medicilor din Iaşi a decis că nu e vorba de nicio culpă medicală. “Nu e vorba de niciun caz de malpraxis. Infecţia suferită de copil post-operatori nu este una din culpă medicală, ci o infecţie intraspitalicească. Asta a fost concluzia la care a ajuns comisia de medici care au anchetat cazul respectiv”, a declarat pentru gândul prof. dr. Vasile Astărăstoae.

Conducerea Spitalului Sfânta Maria din Iaşi nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere cu privire la acest caz.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro