O echipă de psihologi de la UBB a lansat Registrul Gemenilor Români, bază de date care urmează să constituie un suport pentru viitoare cercetări şi studii de genetică comportamentală. Şeful Laboratorului de Neuroştiinţe Cognitive al Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Andrei Miu, a declarat presei, că registrul reprezintă o premieră la nivel naţional.
“Am lansat Registrul Gemenilor Români, primul de acest fel la nivel naţional, care este o arhivă, o bază de date în care sperăm să se înscrie cât mai mulţi gemeni din România, care doresc să participe la cercetări de genetică comportamentală. Cercetările în acest domeniu depind de un astfel de registru. Genetica comportamentală este un domeniu de frontieră care se ocupă cu studierea contribuţiei genelor şi mediului la ceea ce face diferenţa între oameni. Studiile gemelare ne ajută să înţelegem în ce măsură diferenţele interindividuale, cum ar fi personalitatea, inteligenţa, reactivitatea emoţională şi riscul pentru psihopatologie, depind de ereditate şi sunt modelate de mediu. Dacă vrem ca România să progreseze cu cercetarea în acest domeniu foarte competitiv, de ultimă oră, avem nevoie de un astfel de registru”, a declarat Andrei Miu.
Cercetătorul clujean a explicat că studiile gemelare presupun eşantioane mari, ce cuprind sute sau chiar mii de indivizi care provin dintr-o sarcină gemelară. Acest eşantion este cu atât mai potrivit pentru studiu cu cât este mai complex şi cuprinde perechi de gemeni cu caracteristici diferite – gemeni monozigoţi, care sunt identici, precum şi dizigoţi, care se formează în saci embrionari diferiţi şi care nu sunt identici.